Fri05142021

Last updateFri, 14 May 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa ODJEL ZA BRAK I PORODICU MEDŽLISA IZ KONJIC PODJELIO IFTARE DŽEMATLIJAMA OVOG MEDŽLISA

ODJEL ZA BRAK I PORODICU MEDŽLISA IZ KONJIC PODJELIO IFTARE DŽEMATLIJAMA OVOG MEDŽLISA

Bismillahi-rrahmani-rrahim. Ramazan je. Prva trećina mu polahko prolazi. Prolazi u tišini naših džamija kako je i počeo. Iako se ezani čuju, tišina, koja nastaje nakon, je neobična. Neobično je i što pred namaski vakat ne čujemo grupu stalnih, neumornih džematlija, koji prolaze pored naših kuća. Njihovi već poznati glasovi su nas i prije ezana podsjećali da se bliži jedan od namaskih vaktova. Najčešće su to starije džematlije, upravo onaj dio ljudske populacije kojima je zabranjen izlazak iz kuće.

Ali vjernici ne trebaju duhovno klonuti. Jedna od odlika vjernika jeste društvena osvješćenost, i upravo, zbog toga, u svrhu sveopće dobrobiti zajednice, odlučili su ostati kući i svoje sobe pretvoriti u mesdžide.

Svako iskušenje se lakše podnosi uz podršku zajednice. Samo jedan mali znak pažnje je dovoljan da osjete da nisu i neće biti zaboravljeni oni koji, zbog nastale situacije, ne mogu izlaziti iz svoje kuće.

Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Konjic odlučio je pokucati na vrata i vidjeti kako su džematlije i džematlijke, obradovati ih selamom i počastiti iftarom. Incijativa je krenula od koordinatorice Odjela za brak i porodicu MIZ-a Konjic, muallime Admire Jusufović, a podrška od ostalih članica Odjela je bila dovoljna da se odmah krene u realizaciju iste. Članice Odjela su same skupile potrebna sredstva, pripremile i podjelile iftare. U subotu, 02.05., i nedjelju, 03.05., podjelili su se iftari u gradu i u prigradskim naseljima. Ideja nije obuhvatala samo gradski dio Medžlisa IZ Konjic, nego i okolna sela, tako da su se ovom dobru pridružile koordinatorice po sesoskim džematima, te uz pomoć mlađih džematlijki, pripremile i podjelile iftare. Već u petak, 01.05., je obavljena podjela iftara u koordinaciji muallime Adele Jašić-Hebibović.

Da se uradilo dobro, vidjelo se po licima onih čija smo vrata otvorili. Nismo im samo vrata otvorili nego i srca, a i oni naša. Većina ih je prokomentarisalo nek se i nas neko sjetio, nas običnih džematlija, nas starica, „obično se gleda jesmo li siromašne“. Možda najdirljivija izjava: „Za mojih 75 godina niko me se nije sjetio onako, a eto vi ste se sjetili za iftar!“. Jedna od nana nije mogle odoliti a da ne zagrli onu koja se baš nje sjetila. Dočekani smo sa nevjericom, a zatim zahvalnost i radost se nije mogla sakriti, i što je najljepše, ispraćeni dovama. Vjerojatno najčešća dova svih nas, ali najviša džematlija koji ne mogu ni doći do džamijskih vrata je da nam se džamije što prije otvore i napune i mladima i starima.

Hvala Allahu na svakom stanju. Ne zaboravljajmo zahvalnost Allahu i u iskušenju, jer nas iskušenja zbližuju, smekšaju i navode da Allaha više spominjemo. Mudrost činjenja dobra i djeljenja jeste osjećaj ličnog zadovoljstva od Božijeg blagoslova.

ODJEL ZA BRAK I PORODICU MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE KONJIC