Fri05142021

Last updateFri, 14 May 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Uputstvo o organizaciji vjerskog života u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana

Uputstvo o organizaciji vjerskog života u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana

Na osnovu Uputstava Rijaseta IZ-e u BiH o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana 1441. hidžretske godine, te zaključaka sa sjednice Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva mostarskog, Medžlis Islamske zajednice Konjic donosi

U P U T S T V O

  • Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazan (prva teravija), dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak 24. aprila.
  • Džematlije će dnevne namaze, teravije i druge ibadete obavljati u porodičnom/kućnom ambijentu isključivo sa članovima domaćinstva.

  • Zbog ispunjenja emaneta i očuvanja kontinuiteta džemata, teravih namaz klanjat će imam i mujezin, te eventualno članovi džematskog odbora koji ne spadaju u rizičnu kategoriju, stim da broj klanjača ne smije prelaziti dozvoljeni broj okupljanja koje je definirao nadležni državni organ i poštivanja zabrane kretanja u određeno vrijeme i za određenu životnu dob.
  • Džematlije će propis iftara provoditi isključivo sa članovima domaćinstva, poštujući odredbe i uputstva nadležnih organa.

  • U džamijama i mesdžidima koje nemaju imama, članovi džemata će organizovati paljenje kandilja u iftarsko vrijeme i oglašavanje namaskih vremena.
  • Realizacija akcije zekata i sadekatu-l- fitra obavljat će se na način da će Službe Medžlisa raditi svakim danom, osim nedjelje, u vremenu od 09-13 h. U svim ostalim džamijama i mesdžidima, imami će zajedno sa džematskim odborom organizovati dežurstva, kako bi džematlije bile pravovremeno informisane, te mogle izvršiti pomenutu obavezu.

  • Na facebook profilu Mreže mladih Medžlisa IZ Konjic, džematlije će moći pratiti mukabelu koju će učiti učenici naših medresa i studenti Fakulteta Islamskih nauka sa područja Medžlisa IZ Konjic
  • Organizacija Bajrama i obilježavanja Dana šehida bit će tretirana posebnom obavijesti.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

                                                                              

Glavni imam MIZ Konjic

Refik ef. Delić