Thu06172021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa PROMOCIJA KNJIGE "KUĆA ODABRANIH"

PROMOCIJA KNJIGE "KUĆA ODABRANIH"

U okviru manifestacije "Dani tradicionalnih mevluda 2018." u ponedjeljak 30. jula 2018. godine u avliji Zavičajnog muzeja u Konjicu s početkom u 19 sati održana je promocija mevludskog spjeva Mustafe Jelovca "KUĆA ODABRANIH". Na početku programa okupljenima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić iskazujući zadovoljstvo da se mevludski spjev "Kuća odabranih" nakon Mostara predstavlja i u Konjicu u okviru manifestacije "Dani tradicionalnih mevluda", napominjući kako je autor Mustafa Jelovac dugi niz godina bio imam Medžlisa IZ-e Konjic.

O Knjizi su govorili promotori: Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, i Meadin Mrndžić, profesor i recenzent knjige. Promotori su izrazili čestitke autoru na trudu i umješnosti koja je trebala da se jendo ovakvo djelo napiše, mevludski spjev koji sa svojih 450 stranica,obimom nadilazi sve dosadašnje mevludske spjevove na našem prostoru. Naglasili su da se autor u pisanju ovog mevludskog spjeva držao provjerenih izvora te pored detaljnog opisa Poslanikovog života, kroz stihove donio, u uvodu u ovaj spjev, osnovne postavke vjerovanja muslimana. Osman Lavić je, nakon što s eosvrnuo na historijat mevludskih spjevova u Bosni i Hercegovini, naglasio kako je došlo vrijeme da se mevludski spjev ispjeva u našem današnjem vaktu, iz perpsketive ovog vremena i izrazio nadu da će Kuća odabranih naići na prihvatanje.

Imam Tekijske džamije u Konjicu Salih ef. Nefer je u toku promocije proučio nekoliko djelova ovog mevluda.

Na kraju programa okupljenima se obratio autor Mustafa ef. Jelovac, zahvalivši Medžlisu IZ-e Konjic, promotorima i okupljenim kolegama i džematlijama na ovoj promociji.