Thu06172021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Bajram-namaz i obilježavanje Dana šehida

Bajram-namaz i obilježavanje Dana šehida

Bajram-namaz klanjao se na području grada: u svim gradskim džamijama (gradska, vardačka, čaršijska, tekijska, prkanjska, repovačka i džamija u Gornjem Polju)  i sportskoj dvorani na Musali gdje upriličena centralna bajramska svečanost - bajramsku hutbu održao je i namaz predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić.

Bajram-namaz se klanjato i na sljedećim mjesta - u džamijama i mesdžidima u naseljima: Homolje, Donje Selo, Solakova Kula, Džepi, Zukići, Brđani, Repovci, Tuhobić, BIjela, Nevizdraci, Studenčica, Grabovci, Podhum, Idbar, Grušča,  te u džamijama koje i inače imaju stalne imame (Glavičine, Spiljani, Glavatičevo, Bjelimići, Podorašac, Šunji, Orahovica, Čelebići, Lisičići, Treboje-Bolobani, Ribići, Gorani, Buturović Polje, Džanići, Lukomir, Čuhovići,Seonica, Parsovići, Jasenik, Kruščica)

Detalj s Bajrama u džamiji u Glavatičevu

više fotografija na linku: RAMAZANSKI BAJRAM - SPORTSKA DVORANA

 DAN ŠEHIDA

Drugog dana Bajrama, u subotu, 16. juna 2018. godine, obilježen je DAN ŠEHIDA

Obilježavanje Dana šehoida proteklo je u prisjećanju na  veličanstveni podviga bosanskih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu. Po islamskom učenju njihova šehidska blistava žrtva nosi neizbrisiv pečat besmrtnog čina: „I ne kažite za one koji su na Allahovom putu pogunuli: 'Mrtvi su' ! Ne oni su živi, ali vi to ne opažate. (Kur'an, El-Bekare 154)

Obilježavanje Dana šehida u Konjicu počelo je u 10 sati učenjem Fatihe na centralnom spomen obilježju šehidima na Trgu državnosti- Alija Izetbegović, a nastavilo se obilaskom šehidskih mezarja i ratnih spomen obilježja na Musali, te potom obilaskom šehidskog mezarja kod čaršijske džamije gdje su imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic proučili Ja'sin za duše naših šehida.

U svom obraćanju na šehidskom mezarju kod čaršijske džamiej glavni imam Medžlida Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić kazao je između ostalog, da  naše prisjećanje na  najodabranije sinove Bosne i Hercegovine nije u znaku njihove potrebe, oni su kod Allaha opskrbljeni i vječno živi, nego je to potreba nas živih, da se sjećamo, da pamtimo, radi našeg danas i našeg sutra, radi našeg dobra.

više fotografija na FB profilu: OBILJEŽAVANJE DANA ŠEHIDA - KONJIC 2018

DAN ŠEHIDA  obilaskom šehidskih mezarja obilježen je i u svim džematima Medžlisa Islamske zajednice Konjic

detalj sa obilaska mezarja u džematu Ribići

detalj sa obilaska mezarja u džematu Podorašac

detalj obilaska mezarja u džematu Gorani