Thu01202022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Repovci i Tuhobić

Ovaj džematski odbor sačinjavaju naselja: Repovci, Tuhobić, Hasanovići, Barmiš, Stojkovići, Gobelovina i Bulatovići.

Nema stalnog imama.Hatibsku dužnost obavlja Redžo ef. Muhibić.

Repovci su smješteni u prostranoj i valovitoj zaravni pod brdom Lisinom. U Repovcima se od islamskih objekata nalazi džamija, turbe i ruševine dviju starih kula.

Džamija je locirana u sredini sela na mjestu Mlinište, gdje su nekada bili mlini Beglerovića i Huseinbego-vića. Sada je to zemljište vakufsko vlasništvo. Džamija je, prvobitno sagrađena u XIV stoljeću, a današnji izgled dobila je obnovom ili ponovnom gradnjom oko 1850. godine, koju je obavio Mustajbeg Alibegović, koji ju je započeo graditi, a džematlije dovršile zajedničkim sredstvima.

Džamija je više puta popravljana, a zadnji put je 1985. temeljno opravljena kada je srušena drvena munara i na istom mjestu sagrađena nova od betona visoka oko 18 metara.

Godine 2008. na džamiji u Repovcima su izvršeni neophodni rekonstrukcijski radovi i urađen je potpuno novi enterijer.

Po popisu iz 1991. u Repovcima je bilo 188 Bošnjaka. Danas su Repovci i Tuhobić skupa sa Stojkovićima, Gobelovinom, Hasanovićima, Barmišom i Bulatovićima jedan džemat. U Stojkovićima je po popisu iz 1991. godine bilo 102 Bošnjaka, u Gobelovini 147, Hasanovićima 91, Barmišu 111, Bulatovićima 87, Tuhobiću 134.

Po podacima od prije 3 godine u ovim naseljima živjelo 593 Bošnjaka ali je evidentno da je skoro polovina njih do danas odselila prema Konjicu, Hadžićima i drugim mjestima.

Prezimena u ovim naseljima su: Ajanović, Alibegović, Arnaut, Avdibegović, Baljeta, Bašić, Beglerović, Čakširan, Duran, Điver, Ferhatbegović, Gabela, Hakalović, Huseinbegović, Jablić, Jusufbegović, Keser, Lojić, Madžak, Mandžuka, Mašić, Memić, Muhibić, Nuhbegović, Padalović, Pervan, Pinjić, Pripo, Puzić, Redžepovac, Repovac, Rizvanović, Salihović, Šabanović, Škojić...

Džamija u Repovcima

 

U Repovcima se 500 m sjeverno od džamije nalazi i turbe otvorenog tipa i bez kupole. U njemu je sahranjen Osman-beg Mustajbegović koji je umro 1750/51.godine. Uz turbe je 1959.g. Hifzija Hasandedić evidentirao natpise na nišanima koji označavaju mezare: Smail-bega Repovca, Fatime, kćeri Ragibove, Nuri-bega Repovca i jedan mezar bez natpisa. Pet stotina metara niže od turbeta, u hrastovoj šumi, nalaze se stari nišani od sedre bez natpisa, a mjesto mještani nazivaju „Kaursko groblje“.

U Repovcima je bila na glasu i Ajanovića kula, koju je kako predaja kaže majstor gradio punih 20.godina. U vrhu sela se nalazila i Beglerovića kula. Bilo je vremenom još kula i konaka u ovom naselju ali im je danas jako teško pronaći i znakove.

Imamsku dužnost ovdje su vršili: Mustaj-beg ef. Alibegović, Muhamed-beg ef. Alibegović, Hafiz Salih ef. Džumhur, Fadil ef. Jusufbegović, Fazlija ef. Alihodžić, Ibrahim ef. Hadžiosmanović, Ramiz ef. Jelovac. A danas hatibsku dužnost obavlja Redžo ef. Muhibić.

Tuhobić je smješten u uvali oko dva kilometra niže od Repovaca, uz put za Bulatoviće. Ovdje na Rijeci, Između Repovačkog i Lađa potoka, nalazi se mala džamija koja je prvobitno bila pokrivena pločom i imala je drvenu munaru.

Džamija u Tuhobiću

Džamija je sagrađena, kako se vidi iz natpisa tušom na njenom minberu, 1722/23. godine. Podignuta je na Jusufbegovića zemljištu. Po nekim navodima sagradio ju je Muhamed-beg Repovac, koji je umro u Repovcima polovinom XVIII stoljeća i sahranjen u turbetu, no, ovo treba uzeti s rezervom, jer je moguće da je taj Muhamed-beg ista osoba koja je sagradila Repovačku džamiju u Konjicu i da je ova džamija u Tuhobiću sagrađena u XVI stoljeću, a da ju je 1722/23. obnovio Muhamed-beg Repovac. Godine 1938. uklonjena je drvena munara koja je bila ostarjela te je džamija do 1957. bila bez munare. Godine 1957. džamija je obnovljena i uz nju napravljena mala munara od betona. Krajem 2008. na ovoj džamiji je izgrađena natkrivena sofa.

Imami u ovoj džamiji bili su: Mustajbeg ef. Jusufbegović, Salih ef. Lojić, Smajil ef. Puzić, Osman ef. Šabanović, Agan ef. Memić, Omer ef. Muhibić, Vrače ef. Mumin, Nafiz ef. Boloban, Asim ef. Hubijar, Faruk ef. Hajdarević, Elvedin ef. Čorbo, Aladin ef. Bilanović.

 

Repovci-panorama 

Display # 
Title Author Hits
Repovci i Tuhobić Written by Esad Bajić 3951