Thu01202022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Parsovići

Džematski odbor Parsovići obuhvata naselja Parsovići , Kale, Prijeslop, Bušćak.

 

Parsovići se nalaze četiri kilometra od Buturović Polja, na desnoj obali Neretvice. Spadaju u jedno od starijih naselja u Neretvici. Nad ulazom u staru džamiju u ovom naselju, stajao je sljedeći natpis: „Dobrotvor hadži Mustafa Sarajlić. Godina 1310.“ (1892) iz čega se jasno zaključuje da je džamija napravljena 1892. godine, a da je sve ili većinu radova platio spomenuti Mustafa Sarajlić.

 

Godine 2005. džematlije ovog džemata pokrenule su akciju gradnje nove džamije nekoliko metara niže od stare. (Izgled stare džamije u Parsovićima možete vidjet na slici iznad).

 

Nova džamija je završena i svečano otvorena 2. augusta 2008. godine. Prije otvaranja nove džamije u Parsovićima, zgrada stare džamije je uklonjena. Nova džamija ima u donjem katu mektebsku učionicu i abdesthanu, a prostrani molitveni prostor je na gornjem katu. Imam u Parsovićima je Amir ef. Cernica koji je dužnost preuzeo nakon preseljenja na ahiret Adem ef. Mujala. Prije njih imami su bili:Alija ef. Sarajlić, Ibrahim ef. Kovačević, Mehmed ef. Sarajlić i hadži Mustafa ef. Sarajlić.

 

U sastav Parsovića ulaze i naselja Kale, Prijeslop i Bušćak.

 

Po popisu iz 1991. godine u Parsovićima je bilo 149 Bošnjaka, Kale su imale 34, Bušćak 63.Bošnjaka.Danas u ovim naseljima živi oko 400 Bošnjaka.

 

Starosjediocima u ovom naselju smatraju se porodice Mravović i Ždere. Danas ova nselja naseljavaju porodice: Alibegović, Alić, Barak, Baraković, Begluk (dva člana), Bilić, Cernica, Čohodar, Ćutahija, Duro, Hondo, Jahić, Lipovac, Lukšija, Medin, Mezit, Mravović, Mujak (brojno), Mujala, Mustafić, Ređić, Rizvić, Sarajlić (brojno), Slato, Smailhodžić, Smajić, Talić...

 

Imam u ovom džematu je Amir ef. Cernica.

 

 

 

U tabeli ispod donosimo vijesti vezane za ovaj džematski odbor.

Display # 
Title Author Hits
Opis džemata Parsovići Written by Esad Bajić 4253

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner