Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Džanići Džanići-opis džemata i historijat džamije

Džanići-opis džemata i historijat džamije


 

Džanići su smješteni u strani na lijevoj obali kanjona Neretvice. Priča se da je džamiju, prvobitno, sagradio hadži Muhibija iz Sarajeva u isto vrijeme kad je podizana i džamija u Tuhobiću. Vakif je možda identičan s hadži Mustafom Muhibijom koji je 1834. godine imao posjede u Plavuzima i od kojeg vuku porijeklo sarajevski Muhibići[1]. Neki mula Omer, imam iz Buljine, potpisan je kao svjedok na hudžetu kadije neretvanske nahije. Ovaj Omer se spominje kao imam ove džamije 1817. godine. Džamija je bila pokrivena drvenim krovom, kako se vidi iz dostupne nam fotografije, s drvenom munarom. Više je puta obnavljana. Godine 1999. urađena je betonska munara i izvršena obnova džamije.

U sastav ovog džemata ulaze naselja: Slavkovići, Bukovlje, Lipovci, Redžići, Lokve, Dobričevići i Donji Čažanj.

Imamsku i muallimsku dužnost u ovom mjestu vršili su Mula Omer, Vejsil  ef. Mujić, Salih ef. Sitar, Ibrahim ef. Graho, Mehmed ef. Radmanić, Hasib ef. Mujić, Fadil ef. Zatega,  Fadil ef. Arifović, Adnan ef. Balijagić.

U ovim naseljima je prema popisu 1991. godine živjelo: Donji Čažanj 145, Džanići 43, Slavkovići 75, Bukovlje 165, Lokva 77, Dobričevići 69 Bošnjaka. Danas na ovom prostoru živi oko 325 Bošnjaka. Na ovom području susrećemo prezimena: Alibegović, Bajraktarević, Bašić, Brkić, Buljina, Glušac, Grlica, Košpo, Kozić, Lipovac, Mahmutović, Mujala, Mujić, Nefer, Nezir, Pandur, Sitar, Zatega, Žiko...

 


[1] Vidi: Derviš Buturović: Osvrt na nekoliko važnih pitanja iz prošlosti Nahije Neretve u Kliškom sandžaku, Glasnik VIS-a, Sarajevo, 1969, broj 9-10, str. 415.