Tue01182022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović boravio je u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Konjic

Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović boravio je u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Konjic

U petak, 29. januara 2021. godine, muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović boravio je u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Konjic.

Po dolasku muftija je u pratnji glavnog imama Refik-ef. Delića posjetio šehidski mezaristan kod Čaršijske / Junuz-Čauševe džamije.

Na radnom sastanku koji je upriličen u novim prostorijama medžlisa glavni imam je informisao muftiju o trenutnom stanju vjerskog života u Konjicu, o aktivnostima koje se ovih dana realizuju, kao i o novim projektima koji su planirani, a o kojima će javnost u skorije vrijeme biti upoznata.

Potom su muftija i glavni imam posjetili g. Đahida Muratbegovića, direktora firme "Igman", jedne od najuspješnijih bosanskohercegovačkih kompanija, koja cjelokupnu svoju proizvodnju plasira na inozemna tržišta i koja zapošljava najveći broj ljudi na konjičkoj općini. U razgovoru je muftija pohvalio društvenu odgovornost koju ova firma pokazuje pomažući različite projekte od značaja za građane Konjica.

Muftija se susreo i sa novoizabranim načelnikom općine Konjic g. Osmanom Ćatićem. Razgovarano je o mogućnostima unapređenja postojeće saradnje.

„Općina Konjic je važna sredina, koja ima mnogo potencijala, koje će nadamo se razvijati na dobrobit svih njenih građana“, istakao je muftija naglašavajući značaj podrške vjerskim zajednicama, te je poželio puno uspjeha u radu načelniku Ćatiću.

U Gradskoj džamiji u Konjicu muftija je održao hutbu i predvodio džuma-namaz. U hutbi je, između ostalog, naglasio da se vjernici trebaju nastaviti odgovorno ponašati u vremenu pandemije koronavirusa, kao što su to činili i u proteklom periodu štiteći svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih ljudi. Istakao je da vjernici trebaju jačati svoje pouzdanje u Allahovu svemoć, svojim ponašanjem i ibadetima nastojati postići duševnu slobodu. (Cijeli sadržaj hutbe na linku:Pouzdanje u Allahovu svemoć i duševna sloboda)

Na kraju hutbe muftija je odao priznanje i hafizu Ruhidu Neziru za njegov doprinos u organizaciji vjerskog života, nesebičan trud i posvećenost poslovima u Islamskoj zajednici.

"Allahovom voljom, a njegovom ličnom željom i izborom danas se selamimo s našim dragim i vrijednim hafizom Nezirom Ruhidom, imamom, hatibom i muallimom, muhafizzom Kur’ana, koji je odgovorno vršio sve te službe u ovoj našoj novoj, Gradskoj, ali i Repovačkoj džamiji, duži niz godina. Zahvalni smo mu za predanost i odgovornost u poslu kojeg je s ljubavlju radio. Također, i za visoko poštovanje reda, hijerarhije i Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. On nastavlja služiti svojoj vjeri i svome narodu, samo na drugome mjestu, u SR Njemačkoj, gdje mu želimo mnogo uspjeha i rahatluka, i neka ga prati Božiji blagoslov, pomoć i zagovor meleka," kazao je muftija.

Na kraju posjete u čast muftije organizovan je i radni ručak kojem su prisustvovali i Predsjednik  Općinskog vijeća Konjic  g. Kenan Greda i dugogodišnji sekretar i vršilac dužnosti glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Konjic hadži Redžo-ef. Muhibić.

 

 

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner