Thu01202022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Posjeta mezarovima poginulih imama

Posjeta mezarovima poginulih imama

Nakon posjete šehitlucima mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović sa svojim saradnicima obišao je mezarove poginulih imama Fadil ef. Kasapovića i Salem ef. Mezita u haremu Karađoz-begove džamije i haremu Baba Beširove džamije na Balinovicu.

Fadil ef. Kasapović rođen 10.8. 1954. Godine u selu Okrugla kod Višegrada. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1974. Na fakultetu orijentalistike u Prištini diplomirao je arapski jezik 1978/79.godine. Kao imam radio je u mostarskim džematima Svinjarina, Jasenica, Ričina i Podhum. Uz to jedan period vršio je dužnost sekretara Odbora Medžlisa IZ-e Mostar. Posebno se bio angažirao u radi s mladima, publiciranju i prodaju islamske literature. Izbijanjem agresije na Bosnu i Hercegovinu i grad Mostar potpuno se posvetio odbrani domovine i bošnjačkog naroda. Fadil ef. se s pravom može svrstati u red pokretača otpora budući da je s pozicije imama učestvovao u svim važnim događajima u tom periodu. Formiranjem prvih jedinca A RBiH Fadil ef. se aktivno uključio u njihov sastav. Poginuo je 18. avgust 1993. godine u Zaliku od granate HVO-a. Iza njega su ostali otac Avdo, supruga Fatima sin Velid (1988.g.) i kćerka Sumejja (1990.g.). Sin mu Halid rođen je šest mjeseci nakon njegove pogibije (1994.g) Porodica mu živi u Zenici.

Salem ef. Mezit je rođen 1950 u Studenčici kod Konjica od oca Mustafe i majke Fatime. Osnovnu školu završio je u Goranima kod Konjica. Vanredno je pohađao GHB medresu a počeo je raditi kao imam u Herama, Kutama i Ljubuncima kod Prozora. Od januara 1974. postavljen je za imama u Mokronogama kod Duvna gdje je ostao do 1979. godine kada je postavljen za mujezina Karađozbegove džamije u Mostaru. Godine 1990 postaje imam džamije Derviš paše Bajazidagića u mostarskom naselju Podhum. Vojnici HVO-a ga 09.05. 1993. odvode iz kuće i ubijaju u susjednoj ulici. Iza Salema ef. Mezita ostala je supruga Zemka, sinovi Edin i Izudin te kćerka Alma.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner