Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Čestitka 375. generaciji učenika i učenica Karađoz-begove medrese povodom završetka školovanja

Čestitka 375. generaciji učenika i učenica Karađoz-begove medrese povodom završetka školovanja

Dragi diplomanti,

Danas 11-og aprila nismo bili u prilici podijeliti radost s vama, vašim roditeljima, rodbinom i prijateljima povodom  završetka vašeg školovanja u Karađoz-begovoj medresi, jer svi zajedno dijelimo istu sudbinu usljed pandemije korona virusa koja vlada čitavim svijetom.

Tako danas nije bilo ni vaše svečane akademije na kojoj ste se trebali predstaviti s rezultatima na polju nauke i postignućima na drugim društvenim poljima kao još jedna uspješna generacija odgojno-obrazovne ustanove koja čuva višestoljetni kontinuitet islamske učenosti i bošnjačke kulture. I vaše školovanje u drugom polugodištu bilo je drukčije u odnosu na sva vaša polugodišta – zadnji mjesec dana svoje praćenje nastave i izvršavanje školskih zadataka uspješno je realizirano putem online –nastave, za što su zaslužni vaši profesori i odgajatelji na čelu sa direktorom škole, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo za to, ali i za cijeli period četvorogodišnje predanosti u radu s vama.

Iskustvo završetka nastave koju niste okončali u svojim klupama već iz svojih kuća i pred svojim računarima kao i ova kušnja epidemije, za vas će, siguran sam, biti dragocjeno i važno životno iskustvo, što će vas ojačati u vjeri i dati vam snažne putokaze za daljnji put.

Pred vama je život, jedna dionica obrazovanja je okončana, slijede one još zahtjevnije, nastavite putem nauke, marljivog rada, a uvijek po načelima vjere i morala. Tome ste učeni u Medresi, po tome će vas naš narod prepoznavati i to se od vas očekuje. Pred vama su otvaraju vrata brojnih fakultetā, otvara se, siguran sam, i nova perspektiva ovoj našoj zemlji i životu u njoj. Trebamo to svi prepoznati i dati doprinosa u njenom razvoju.

Uvijek i na svakom mjestu budite svjesni i zahvalni prvo Dragome Bogu, a onda roditeljima koji su vas uzdizali, brinuli za vas dok ste bili daleko od njih i bili žrtva za vas da se odškolujete, i naravno onima koji su vas učili lijepim i korisnim naukama, prenoseći na vas da dostojno čuvate emanet velikog vakifa Karađoz-bega.

Na kraju, neka vam je s Božijim blagoslovom kraj školovanja u Medresi, neka vas prati Njegova pomoć i podrška u daljnjem naukovnom i životnom putu.

...i govore: „Slava našem Gospodaru! Obećanje našeg Gospodara doista se ispunilo! I sedždu čine plačući, i on dodatno njihovu pokornost povećava. (El-Isrāʾ,108-109.)

                                                                                                                    Mostarski muftija

mr. Salem-ef. Dedović

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner