Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Mostar je sudbinska kapija gdje se čuva BiH!

Mostar je sudbinska kapija gdje se čuva BiH!

Muftija mostarski Salem ef. Dedović u subotu je na centralnoj manifestaciji „Dana mevluda i zikra" u Blagajskoj tekiji na Vrelu Bune, gdje se u jedno od najvećih dovišta u BiH slila rijeka ljudi iz cijele države, ali i susjedstva, poslao svojevrsni glas i vapaj potrebe Bošnjaka da se bude uz njih i da očuvaju Mostar i Hercegovinu.

Misijska obaveza

U vrlo emotivnom govoru, ef. Dedović poručio je da su Mostar i Hercegovina sudbinska kapija gdje se izgrađuje, čuva i potvrđuje i multietnička država BiH.

S obzirom na to da, kako je u razgovoru za „Avaz“ kazao ef. Dedović, mevlud na Buni svojom masovnošću, interesiranjem i iskazanom ljubavlju i energijom, obje­dinjuje Bosnu i Bošnjake, „smatrali smo svojom misijskom obavezom još jednom ukazati na to koliko je Mos­tar važan, koliko su Bošnjaci u Hercegovini važni, i da se naš glas s Bune treba čuti, ra­zumjeti i podržati".

- Taj glas s Bune ustvari je glas zbora Bošnjaka koji su se slili iz svih krajeva naše zemlje, a i šire, i kojima dolazak na blagajsko dovište znači puno. Ali, znači im puno i to da su Bošnjaci na ovom prostoru sigurni u ostvarivanju svojih interesa te nacionalnih, jezičkih i političkih prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu - rekao je ef. Dedović.

Naglasio je da je upravo Mostar paradigma države Bosne i Hercegovine, grad koji sve ove godine nosi teško breme obnove života i povjerenja među narodima.

Jedan model

Ef. Dedović posebno je potcrtao i jasno kazao da su Bošnjaci dali sve od sebe i uložili sav potencijal, i duhovni i kulturni i politički, u to da se sačuva multietnički Mostar.

- Vjerovali su u taj koncept, iskreno i bez kalkulacija, jer o drugim konceptima nikada nisu razmišljali. Ne razmišljaju ni danas, ali traže ono što je utvrđeno i u kominikeu Vijeća za provedbu mira. Traže da im se kao brojnom konstitutivnom narodu u ovom gradu da pravo da ne budu u poziciji podređenoga, kojem će neko drugi stalno određivati standarde života i razvoja. Bošnjaci nemaju ovdje druge mogućnosti osim da budu upućeni i oslonjeni jedni na druge, zajedno sa svima drugima koji žele komotan i funkcionalan grad za sve, jer pred sobom vide samo izložen jedan model: grad po mjeri jednih, a na štetu svih drugih - istakao je ef. Dedović.

Brojni sadržaji

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija „Dani mevluda i zikra", koja je ponudila brojne sa­držaje iz sfere kulture, nauke i duhovnosti, bit će završena danas. Efendija Dedović ne krije zadovo­ljstvo što je, u cjelini, organizacijski i sadržajno ovogodišnja manifestacija unaprijeđena, ali i što se kao važan kulturni projekt u životu Bošnjaka Mostara i Hercegovine prepoznaje i dobiva značajniju pažnju i interesiranje iz različitih društvenih sfera.

Dnevni avaz, 19. maj 2016.

 

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner