Tue01182022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog U Blagajskoj tekiji otvorena izložba kaligrafije „Zikr kalema“

U Blagajskoj tekiji otvorena izložba kaligrafije „Zikr kalema“

Mostarski muftija Salem -ef. Dedović u prisustvu velikog broja zainteresirane publike u Blagajskoj tekiji večeras je svečano otvorio Izložbu kaligrafskih radova Muniba Obradovića pod nazivom „Zikr kalema“. 

„Velike svjetske metropole su sretne kad ugoste ovako vrsnog autora i ovakvu značajnu izložbu. Mi nismo ni svjesni kakvu sreću  imamo što među nama djeluje Munib Obradović, umjetnik svjetskih okvira“, kazao je muftija. On je u vezu sa radovima Muniba Obradovića doveo i hadis (izreku) Muhameda a.s. koji govori o ljudskoj svjesnosti da su posebne vještine i doprinosi rezultat Božijeg davanja i Božije milosti, na koje društveno odgovoran čovjek nastoji uzvratiti na najbolji mogući način, da oplemenjuje svoju životnu sredinu, da je čini ljepšom i sretnijom. „Zahvalni smo Obradoviću što znanje o kaligrafiji dijeli sa drugima, što podučava mlađe generacije njenim tajnama i obnavlja interes za tom drevnom umjetnošću, i ne samo među muslimanima. Drago mi je da smo manifestaciju Dani mevluda i zikra ukrasili jednim ovakvim događajem“, istako je muftija.

U Blagajskoj tekiji otvorena izložba kaligrafije „Zikr kalema“

Obradović motivaciju, kako je kazao, nalazi u ljubav prema Allahu dž.š.. „Unutrašnje stanje vjernika, onoga ko ispisuje poruku kaligrafijom  dodatno potiče osjećanje posvećenosti Bogu da traga za najuspješnijim idejnim rješenjem i načinima definiranja konačne kompozicije“, rekao je. Za njega je kaligrafija, pored osjećaja sreće i osjećaj pozitivne energije koju troši u najsvrsishodnije aktivnosti, posebna vrsta odmora od svakodnevnih poslova.

Ministar obrazovanja u Vladi HN kantona dr. Rašid Hadžović je podsjetio kako Munibovi kaligrafski radovi krase kraljevsku sahat kulu iznad Kabe u Meki. „Trebamo se radovati što se kaligrafija još uvijek uči, njeguje i razvija i kod nas. Uvjeren sam da će ovi radovi otvoriti, ne samo pogled ka lijepom već i pronaći put do naših osjećaja“, rekao je Hadžović.  

U postavci izložbe Obradović je predočio 34 svoja rada u kojima je na impresivan umjetnički način ispisao svete tekstove Kur'ana, izreke Muhameda a.s. koje stoljećima zaokupljaju pažnju muslimana širom svijeta. Na levhama su ispisana Božija imena, ajeti koji govore o Božijem stvaranju svijeta, riječi zahvale na blagodatima i osjećanja čežnje za Božijom milošću. Izložba je otvorena do 19. maja ove godine, a svi zainteresirani za umijeće kaligrafskog pisanja imat će priliku u utorak 17. 5. u Blagajskoj tekiji učestvovati na radionici i čuti predavanje od profesora Obradovića.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner