Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Susreti bosnista 2016.

Susreti bosnista 2016.

Susreti bosnista 2016.
U programima 41. Dana mevluda i zikra u Mostaru i okolini je 29. i 30. aprila 2016. godine održana manifestacija Susreti bosnista 2016., koju su organizovali Bosanska lingvistička akademija i Matični odbor Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ skupa sa svojim partnerima. Na ovogodišnjim Susretima bosnista učestvovalo je 200 učesnika, studenata i profesora bosanskog jezika i književnosti iz zemlje i regiona, i to s ukupno sedam univerziteta: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bihać, Mostar, Novi Pazar i Prizren.

Manifestaciju je  otvorila federalna ministrica obrazovanja i nauke dr. Elvira Dilberović. Naglasila je da su susreti prvenstveno namijenjeni mladima koji nemaju nikakvih dilema kada je u pitanju bosanski jezik, tradicija i historija. „Čini mi se da je zadaća na relevantnim ljudima i institucijama da tu ljubav i saznanja dalje produbljuju kroz ovakve i slične vrste saradnje. Ono što postoji nekoliko stoljeća uopće ne treba braniti, prosto danas ovaj susret ne bih polemizirala, Ovo je samo dokaz i pečat da volimo svoj jezik svoju državu, da njegujemo našu tradiciju i identitet“, kazala je Dilberović.

Na svečanom otovrenju susreta Javnosti je danas predstavljena Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku, a o važnosti ove deklaracije govorio je akademik prof. dr. Dževad Jahić, potpredsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Cilj Deklaracija je da ukaže na ono šta znači jezički temelj bosanskog jezika. “Ona će ukazati na mnoge znamenite, vrlo zaslužne ličnosti iz naše kulturne historije i to je prilika da o tome malo porazgovarmao. S druge strane da se tom Deklaracijom ukaže šta jeste bosnistika danas, šta su njeni okviri, u kojim se istraživačkim okvirima krećemo, šta je do sada na tom polju urađeno“, kazao je akademik Jahić.

U nastavku programa upriličena je i dodjela priznanja za izrazit doprinos razvoju bosnistike, i to prof. em. dr. Elbisi Ustamujić i prof. dr. Fahrudinu Rizvanbegoviću, a posthumno akademiku prof. dr. Đenani Buturović, Aliji Isakoviću i dr. Muhamedu Šatoru.

U okviru manifestacije Susreti bosnista 2016. predstavljena je izložba Hronologija izdanja iz lingvističke i književne bosnistike s oko dvije stotine naučnih naslova. Ovu izložbu uz prigodno obraćanje otvorio je  prof. dr. Senahid Halilović, predsjednik Slavističkog komiteta u BiH i urednik biblioteke Bosnistika, a izložbu je pripremila Univerzitetska biblioteka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

U programu ove manifestacije predstavljeno je i preko 15 bosanskih rječnika, među kojima i tri rječnika savremenog bosanskog jezika, na promociji pod nazivom Iz bosanske leksikografije – Bosanski rječnici (1992-2016). Ove rječnike predstavili su saradnici Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

U programu manifestacije Susreti bosnista 2016. na Javnoj tribini Status bosanskog jezika u bh. Školstvu, na kojoj su učešća uzeli predstavnici iz Konjević-Polja, Kotor-Varoši, Brčkog, Livna i Stoca/Mostara, govorio je i direktor Instituta za jezik dr. Alen Kalajdžija.

Na manifestaciji Susreti bosnista 2016. predstavljeno je i više novijih izdanja iz bosnističke nauke o književnosti, a upriličena je i posjeta Odjeljenju za književnost Muzeja Hercegovine Mostar, Muzeju franjevačkog samostana na Humcu – Ljubuški i Makovehižu, spomen-kuće Maka Dizdara, nekropole stećaka Radimlja u Stocu, a studenti su imali priliku poslušati i gostujuće predavanje o bosnistici koje je održao prof. dr. Sanjin Kodrić, šef Odsjeka za književnosti naroda Bosne i Hercegovine i rukovodilac Centra za naučno-istraživački rad i stručne aktivnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. 

www.muftijstvo-mostarsko.ba

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner