Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Svečano otvorena obnovljena Careva džamija u Nevesinju

Svečano otvorena obnovljena Careva džamija u Nevesinju

U nedjelju 24. aprila 2016.godine, nakon svečanog otvorenja Gradske džamije u Konjicu, uz prisustvo brojnih predstavnika javnog i vjerskog života BiH, svečano je otvorena obnovljena Careva džamija u Nevesinju. Ova džamija je srušena 1992. godine . Careva džamija je sagrađena između 1481. i 1512. godine i smatra se jednom od najstarijih džamija na području naše zemlje.

- Današnji je dan prekretnica u izgradnji života u Nevesinju i Hercegovini – ocijenio je mostarski muftija Salem efendija Dedović, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a posebice vladiki Grigoriju kojem je na dar uručio umjetničku sliku Careve džamije kako simbol suživota.

- Svi narodi ovdje imaju svoj jezik, kulturu, duhovnost i domovinu. To smo kroz povijest potvrđivali, a ovaj dan je svjedočanstvo kojim potvrđujemo naše trajno opredjeljenje da ćemo graditi mir svjedočenjem vjere – kazao je mostarski muftija.

- Ono što je na temelju vjere sagrađeno nikada se ne može do temelja uništiti, a Careva džamija je najbolji svjedok toga - kazao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Izaslanik Reisul-uleme Islamske zajednice u BiH i muftija bihaćki Hasan efendija Makić čestitao je muftiji Dedoviću i vladiki Grigoriju, kazavši kako se u Nevesinju vide plodovi njihova rada.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zaimović rekao je da nas je "ovaj projekt sve ujedinio te da je i ovo dokaz da zaista postoji razumijevanje koje je potrebno za zajednički život“. 

Predstavnik donatora iz Kuvajta koji su potpomogli izgradnju džamije, Muhamed el Ensari, koji je otvorio džamiju je iskazao zadovoljstvo što je mogao sudjelovati u izgradnji ovako značajnog objekta te najavio sudjelovanje u izgradnji zgrade Medžlisa i uređenja harema u Nevesinju.

Džamiju je svečano otvorio Muhamed el Ensari, predstavnik donatora iz Kuvajta koji su pomogli izgradnju džamije.

Careva džamija u Nevesinju jedna je od tri porušene džamije na tom području, a njezina obnova počela je 2012. godine.

(slike sa: klix.ba i Anadolija)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner