Tue01182022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Brojni kulturno-vjerski programi 41. manifestacije Dani mevluda i zikra

Brojni kulturno-vjerski programi 41. manifestacije Dani mevluda i zikra

Press konferencijom održanom 2o. aprila 2016.g. u Uredu muftije mostarskog Salem -ef. Dedovića najavljeni su programi 41. vjersko-kulturne manifestacije Dani mevluda i zikra. Centralna manifestacija, tradicionalni derviški mevlud u Blagaju bit će upriličena  14. maja 2016. godine. U realizaciji programa manifestacije pored Muftijstva mostarskog učestvuju Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK „Preporod" Mostar i Tarikatski centar Bosne i Hercegovine. Svečano otvaranje manifestacije najavljeno je za petak večer 22.4.2016. godine koncertom sufijske muzike ispred Blagajske tekije. Programski sadržaji su vrlo raznoliki i u njima će svoj doprinos nauci, duhovnosti, kulturi, umjetnosti i jeziku dati veliki broj naučnih i kulturnih radnika, vjerskih učenjaka, umjetnika i lingvista.

„Drago nam je, da smo uspjeli u našoj zamisli da i ove godine kroz ovu manifestaciju predstavimo slavno duhovno, kulturno i književno nasljeđe koje su autori s ovoga našeg podneblja u minulim stoljećima stvarali, a čija je recepcija aktuelna i u današnjim kulturnim i književnim okvirima“, kazao je mostarski muftija Salem -ef. Dedović. Predstavljanjem bogatog kulturnog nasljeđa koje je nastajalo na prostoru Mostara i Hercegovine manifestacija ima za cilj uspostavljanje mostova među kulturama i tradicijama koje baštine svoj kontinuitet na tlu Bosne i Hercegovine. „S obzirom na otvorenost i bogatstvo našeg nasljeđa, kulturne i vjerske baštine, jedan od naših programskih ciljeva  je da ova manifestacija bude kulturni most i poveznica među narodima, kulturama i jezicima“, dodao je muftija.

Tim povodom u saradnji sa Institutom za islamsku tradiciju Rijaseta IZ-e u BiH 12. maja u Mostaru će biti održan naučni skup posvećen Mirzi (Milivoju) Maliću, rođenom Imoćaninu, i njegovoj doktorskoj disertaciji o Fevziju Mostarcu odbranjenoj na Sorboni.

Manifestacijom Islamska zajednica nastoji podići svijest Bošnjaka o sebi, svim duhovnim, kulturnim vrijednostima, mogućnostima i izvorima na kojima treba graditi nacionalnu, jezičku, vjersku i kulturnu spoznaju. U programu su najavljena još dva naučna skupa jedan posvećen bosanskom jeziku, a drugi značaju i doprinosu rahmetli Esada Kojića u očuvanju i unaprjeđenju vakufske imovine na području Grada Mostara. „Okruglim stolom posvećenom životu i djelu hadži Esada Kojića, kroz istraživački rad i memoriju živih sudionika predstavljamo mostarskoj javnosti jedno veliko pregnuće u korist Zajednice“, pojasnio je muftija.

Muftija je izrazio lično zadovoljstvo što je Manifestacija Dani mevluda i zikra dobila širu podršku društvenih struktura u Gradu Mostaru i regiji Hercegovine. Manifestacija se ove godine održava pod pokroviteljstvom Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije gospodina Edina Mušića. Programske sadržaje manifestacije predstavili su Ilham ef. Puce i Džafer Alić.

U program manifestacije uvršteni su još sljedeći sadržaji:

23. aprila Mevludski program pred svečano otovrenje gradske džamije u Konjicu, 28. aprila tribina akademika Esada Durakovića pod nazivom  „Međumuslimanski ratovi danas - krivo shvaćanje islama,  6. maja Večer Kur'ana u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju, Dova šehidima na Mostarskim šehitlucima u povodu sjećanja na 9. maj  1993. godine, 12. maja izložba kaligrafskih radova Muniba Obradovića, 14. maja kulturno - zabavni program u Blagaju i 16. maja pozorišna predstava Sarajevskog ratnog teatra „Bio je lijep i sunčan dan“. 

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner