Tue01182022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Trebinje: Naučni simpozij "Teologija u javnoj sferi"

Trebinje: Naučni simpozij "Teologija u javnoj sferi"

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska je periodu od 4-6. februara ove godine u Trebinju organizovala simpozij "Teologija u javnoj sferi". Jedna od tema simpozija bila je "Izbjeglička kriza: teološke i političke konotacije". O ovoj temi govorili su mostarski muftija Salem -ef. Dedović, profesor Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić i docent sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu Zoran Devrnja. Naučnom simpoziju prisustvovao je i zamjenik reisu-l-uleme Husein -ef. Smajić.

Mostarski muftija Salem Dedović izrazio je zadovoljstvo što je učestvovao u radu simpozijuma na kojem su pokrenute ovako značajne teme. 

"Mi smo sa svoje strane, pokušali da damo svoje mišljenje o ovim velikim izazovima pred kojima stoji čitavo čovječanstvo. BiH je prošla kroz turbulentne krize i velike izazove i stoga moramo biti prvi koji bi trebali razmišljati o pitanju izbjeglica na solidaran način, jer nas tome uče i naše vjere", istakao je muftija Dedović. 

On je naglasio da su učesnici sesije pokušali svojim razmišljanjem podstaći senzibilitet i solidarnost - međuljudsku, međuvjersku i međuetničku - globalnu solidarnost sa tim ljudima. 

"Nekad je i saosjećanje i lijepa riječ, o kojoj govore i Kuran i Biblija, najbolja i najljepša poruka, a ne poruka zatvaranja vrata, prezira i zanemarivanja onoga što su ljudske patnje", poručio je muftija. 

Profesor Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić istakao je da je ovaj susret naučnika i teologa u otvorenoj raspravi i temama - od evolucije, preko akademske teologije do izbjeglica - veliki kompliment u prvom redu Eparhiji i episkopu zahumsko-hercegovačkom Grigoriju i njegovim pomoćnicima. 

"Oni su omogućili liberalnu atmosferu kako bismo bez pardona i zadrške govorili kao slobodni ljudi na skupu, koji bi se, mirne duše, mogao održati i na akademiji nauka u Zagrebu, Beogradu ili Sarajevu", rekao je Lasić. 

Docent sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu Zoran Devrnja naveo je da se problem migracije može sagledavati iz mnogih različitih uglova, a da su učesnici to pokušali uraditi iz perspektive vjerskih zajednica - hrišćanske i islamske. 

"Mislim da je neki opšti zaključak da su verske zajednice zaista pozvane da grade mir i da se na jedan pomirljiv način odnose prema onima koji su u nevolji i u iščekivanju nekog boljeg života u nekoj drugoj sredini, kao što je to slučaj kada mnoštvo naroda sa Bliskog istoka kreća prema Evropi", rekao je Devrnja. 

On smatra da će svakako jedan broj njih da ostane i u BiH i da bi trebalo preispitati taj svoj odnos prema njima. 

"Mislim da je svakako tolerancija, solidarnost i ljubav jedan od načina, naravno uz sve druge rizike koji će pratiti taj proces. Moramo biti spremni da se sa tim suočimo na jedan dostojanstven način i u saglasnosti sa našoj vjerom", rekao je Devrnja.


Moderator sesije bio je Rastko Jović.

www.muftijstvo-mostarsko.ba

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner