Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Gradnja hotela nova vakufska vrijednost u Mostaru

Gradnja hotela nova vakufska vrijednost u Mostaru

Klanjem kurbana i učenjem hair dove jučer je označen početak radova na izgradnji vakufskog hotela Medžlis Islamske zajednice Mostar. Lokalitet se nalazi u centralnoj zoni Starog grada, neposredno uz Stari most

„Nadamo se da će ovaj hotel biti izgrađen do početka nove turističke sezone“, istako je predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac. Prva faza izgradnje hotela kojom je planirana izgradnja grubih građevinskih radova biće okončana u periodu od dva mjeseca. Jelovac je naglasio kako su finansijska sredstva za ovu fazu osigurana. „Nadamo se, da će, dok traju radovi na prvoj fazi, finansijska konstrukcija i za drugu fazu biti zatvorena“, kazao je. Izgradnjom ovog hotela Medžlis IZ Mostar otvara nove perspektive vakufskoj imovini u Mostaru.

Hotelom će upravljati firma „Contact Travel“ d.o.o. čiji je osnivač Medžlis Islamske zajednice i koja je posljednjih godina ostvarila zapažene rezultate u oblasti turizma. Turistički potencijali grada Mostara i Starog grada, te činjenica da je Islamska zajednica imala slobodnu vakufsku površinu sami od sebe su nametnuli ideju da se Islamska zajednica odluči na ovaj korak. „Mi nismo ni svjesni koliko veliki potencijali leže u oblasti turizma. Imali smo sreću da imamo slobodu lokaciju u ovom dijelu grada i uz konsultacije sa projektantom prof. dr. Amirom Pašićem odlučili smo se da na taj način stvorimo nove perspektive i načine korištenja vakufa i vakufske imovine“, keže Jelovac. Prethodnih godina, od 2004 do danas, Medžis IZ Mostar je u okviru administrativnih priprema dobio saglasnost kroz regulacioni plan Grada Mostara i ispunio standarde Zavoda za zaštitu spomenika F BiH.

Izgradnja Vakufskog hotela pomoćiće cjelokupnoj Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine u jasnijem profiliranju vjerskog turizma kojim se posljednjih godina intenzivno bavi i na idejnom i na funkcionalnom planu. „Sad za sad aktivnosti ćemo razvijati na bazi postojećih turističkih perspektiva, a vjerujemo da ćemo uz to razvijati i neke segmente vjerskog turizma“, zaključio je Jelovac.

Hair dovu za gradnju hotela proučio je mostarski muftija Salem ef. Dedović. Hotel će imati kapacitet od 50 ležajeva.  

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner