Tue01182022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Zajednički iftar za društveno angažirane žene Muftijstva mostarskog

Zajednički iftar za društveno angažirane žene Muftijstva mostarskog

U prelijepom ambijentu blagajske tekije u četvrtak, 9. jula 2015. godine Muftijstvo mostarsko je organiziralo iftar za aktivistice muftijstva, ali i za društveno angažirane žene grada Mostara.

Među prisutnim su se našle profesorice Karađozbegove medrese, profesorice i nastavnice Vjeronauke, ali i žene iz javnog i kulturnog života Mostara.

Iftaru su prisustvovali muftija mostarski Salem ef. Dedović, direktor Karađozbegove medrese hfz. Aid Tulek, te predstavnik Medžlisa IZ Mostar Hišam ef. Hafizović.

Nakon iftara, gošćama se obratila i poželjela dobrodošlicu prof. Ramiza Bandić Kafadar, profesorica u Karađozbegovoj medresi i Koordinatorica za ženski aktivizam, brak i porodicu pri Muftijstvu mostarskom.

Profesorica je prisutne upoznala sa aktivnostima koje je Rijaset IZ poduzeo s ciljem afirmacije žene i jačanja njenje pozicije u društvu, naglasivši da je pri Upravi za vjerske poslove formiran Odjel za brak i porodicu i ženski aktivizam. Upoznavši prisutne sa programskim zadacima Odjela, posebno je naglasila da uspjeh planiranih zadataka ovisi o "našoj spremnosti na međusobnu saradnju kroz uvezivanje i umrežavanje nas žena različitih profesionalnih orjentacija kroz IZ".

Muftija mostarski Salem ef. Dedović u svom obraćanju je naglasio, da je svrha Ramazana i međusobno povezivanje i u tom kontekstu naglasio sljedeće: "Ovaj iftar je početak jedne duge i uspješne saradnje kroz realiziranje različitih projekata koji će doprinjeti afirmaciji žene, izgradnji boljeg položaja u društvu, te očuvanju i zaštiti tradicionalnih islamskih vrijednosti porodice i braka."
Muftija Dedović je naglasio spremnost i obavezu kako muftijstva tako i ostalih institucija IZ da svim raspoloživim kapacitetima pomognu sve projekte koje će diktirati Odjel za brak i porodicu.
Prisutne gošće su izrazile svoju radost i zadovoljstvo pokrenutim aktivnostima, ali su iskazale i svoju spremnost da podrže i učestvuju u realizaciji istih shodno njihovim mogućnostima i potrebama IZ. 

Nakon zajednički obavljenog akšam-namaza druženje je nastavljeno uz kahvu i muhabet sve do početka teravih namaza.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner