Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog TRIBINA: Opsada islama

TRIBINA: Opsada islama

O genezi sukoba i međunarodnih odnosa na Bliskom Istoku sinoć su u okviru manifestacije Dani mevluda i zikra u Mostaru govorili dugogodišnji novinar Mufid Memija i mr. Mirnes Kovač.

Memija je podsjetio na ključne historijske prekretnice koje su imale trajanje refleksije općenito na islam i muslimane.  

"Stanje u kojem se danas nalazi islamski svijet dobrim dijelom proizveo je on sam iz sebe. Arapski svijet posebno se nalazi u dubokom političkom deficitu. Danas nemamo ni jedne arapske zemlje u kojoj je izgrađen demokratski sistem“, kazao je Memija.

 Pojašnjavajući korijene krize  na Bliskom Istoku podsjetio je kako je na globalnoj svjetskoj sceni nakon pada Berlinskog  zida i sloma komunističke ideologije   za glavnog neprijatelja preimenovan islam i islamsko učenje.   

Mr. Mirnes Kovač analizirajući aktuelna dešavanja sa ISIS-om ustvrdio je da je riječ o klasičnoj terorističkoj skupini koja je proglasila hilafet. No, ono što ohrabruje, naglasio je Kovač, da taj pristup islamu niko od poznate svjetske uleme (muslimanskih intelektualaca) ne podržava.

"Najveće žrtve sukoba na Bliskom Istoku su islam i muslimani. Tamo se ne dešava nikakav sukob na osnovu mezhebskih razlika i vjerskog učenja. Prije svega riječ je o borbi za regionalnu nadmoć na tom području“, kazao je Kovač.

Na kraju tribine Kovač je pozvao mlade da se s više opreza i pažnje odnose prema onima koji žele tumačiti islamsko učenje.

"Ideologija kojom se koriste zagovornici ISIS-a je vrlo zavodljiva, stoga saznanja o islamu nastojte dobijati isključivo od onih ljudi iza kojih stoje zvanične islamske institucije“, poručio je Kovač.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner