Tue01182022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Press-konferencija o manifestaciji "Dani mevluda i zikra"

Press-konferencija o manifestaciji "Dani mevluda i zikra"

Koncertom ilahija i kasida u avliji Blagajske tekije na kojem će nastupiti učenici osnovnih škola iz Mostara, horovi El-Misbah i Mostarske kiše sutra će svečano biti otvorena jubilarna, četrdeseta, Manifestacija „Dani mevluda i zikra". Manifestaciju će otvoriti mostarski muftija Salem ef. Dedović, saopćio je danas organizacioni odbor Manifestacije na press konferenciji održanoj u prostorijama Mostarskog muftijstva. Manifestaciju pored Muftijstva realiziraju još i institucije i ustanove Islamske zajednice iz Mostara, Tarikatski centar i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ G.O. Mostar. 

„Manifestacija Dani mevluda i zikra je najstarija kulturno - vjerska manifestacija u Hercegovini kojoj posljednjih godina prisustvuje oko 30 000 vjernika iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i inostranstva“, podsjetio je mostarski muftija Salem ef. Dedović. Istakao je da se ovom manifestacijom afirmira višestoljetna tradicija dovišta, na kojima su se kroz minula vremena okupljali vjernici da zajedničkim molitvama osnaže svoju duhovnost i moral, da oplemene kulturna izražavanja, učvrste bratske i prijateljske veze. „Blagajska tekija je kroz stoljeća njegovala duhovne sadržaje, bila mjestom okupljanja, razmišljanja i spoznaje“, kazao je muftija Dedović. 

Naglasio je da Islamska zajednica u želji da naglasi  značaj i važnost same manifestacije ostvarila brojne i uspješne kontakte sa različitim kulturnim, javnim strukturama i pojedincima iz različitih segmenata društvenog života Blagaja, grada Mostara i Hercegovine. „Važno nam je saznanje da su lokalne, neke gradske i kantonalne strukture, poput Turističke zajednice HN kantona, prepoznale naše namjere da ovu manifestaciju osvježimo, obogatimo i svi zajedno učinimo više na stvaranju ambijenta i uslova da se naši gosti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, regije i Balkana osjećaju lijepo i prijatno“, rekao je ef. Dedović.

Centralna svečanost na kojoj će imami, derviši i šejhovi  proučiti tradicionalni mevlud i zikr najavljena je za subotu 9. maja 2015.god s početkom u 11 sati.

Program manifestacije na današnjoj press konferenciji predstavili su članovi organizacionog odbora Harun Macić i Džafer Alić.

U programu manifestacije planirane su promocije knjiga 4. maja “Korijeni hercegovačke begovske porodice Ljubović”, autora Envera Ljubovića, 14. maj „Sokak sreće“, autora Admira Delalića, 6. maja tribina: „Opsada Islama“ na kojoj će govoriti Mufid Memija i mr. Mirnes Kovač, 7. maja u Sultan Sulejmanovovoj džamiji u Blagaju Večer Kur'ana, 9. maja na Dan pobjede nad fašizmom na Mostarskim šehitlucima u znak sjećanja na šehide A R BiH biće proučena hatma dova,  izložba kaligrafskih radova umjetnika Mostara u Blagaju  od 7. do 10. maja,  12. maja u velikoj Sali Narodnog pozorišta promocija CD-a ilahija i kasida hora Karađoz-begove medrese pod nazivom “Svjedoci Istine”.  Manifestacija će biti zatvorena 15. maja  tribinom u povodu četiri decenije obnovljene tradicije dovišta na vrelu Bune u Blagaju na kojoj će govoriti: Seid ef. Smajkić, muftija u penziji, Hišam efendija Hafizović, vekil blagajske tekije i Alija Dilberović, vjeroučitelj mostarske Gimnazije.   

Manifestacija Dani mevluda i zikra ove godine biće održana pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i uz medijsku podršku Radija BIR.

 

Tradicionalna manifestacija DANI MEVLUDA I ZIKRA održat će se u periodu 29.april do 15. maj 2015.godine na području Mostara. Centralna manifestacija 09.maja 2015.g. na vrelu Bune u Blagaju.  Kompletan sadržaj manifestacije pogledajte na LINKU

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner