Tue01182022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Potpisan ugovor o adaptaciji i korištenju zgrade Ćejvan-ćehajinog mekteba

Potpisan ugovor o adaptaciji i korištenju zgrade Ćejvan-ćehajinog mekteba

Ambasador Republike Turske Džihad Erginaj (Cihad Erginay) i mostarski muftija Salem ef. Dedović danas su potpisali ugovor o adaptaciji i korištenju zgrade Ćejvan Ćehajinog mekteba koji se nalazi neposredno uz Stari most u Mostaru. Objekat će se koristiti za aktivnosti Yunus Emre Enstitüsü u ovom gradu. Ugovor o korištenju potpisali su još i direktor Turskog kulturnog centra Mostar, Yunus Dilber, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Ramiz Jelovac i direktor Karađoz-begove medrese, hafiz Aid Tulek. 

„Potpisivanje ovog ugovora jako puno znači za naše odnose sa Mostarom, koji su i dosada bili srdačni i korjeniti. U Mostaru imamo Generalni konzulat, filijalu Ziraat banke, a ovim ugovorom dodajemo i širi spektar kulturnih i obrazovnih aktivnosti“, kazao je ambasador Erginaj. 

Podsjetio je da Stari most nije jedini koji spaja ljude, već da se dobra saradnja može ostvariti i na polju kulture. Ambasador Erginaj kazao je da će Institut Yunus Emre nakon adaptacije zgrade početi sa brojnim aktivnostima. „U toj će zgradi Turski kulturni centar Mostar imati kurseve jezika za građanstvo i druge bogate kulturne aktivnosti. Vjerujemo da će svojim aktivnostima obogatiti kulturnu scenu u Mostaru“ rekao je Erginaj.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović nije krio zadovoljstvo da je ovim ugovorom nastavljena dobra saradnja Mostara sa Republikom Turskom. „Svjesni smo da će se u tom centru moći realizirati različiti kulturno-obrazovni susreti umjetnika. Sretni smo da će se kompleks Ćejvan Ćehajinog vakufa obnoviti i jako smo sretni što će Glavna ulica u Mostaru ponovo oživjeti. Nadamo se da će u skorije vrijeme i ostali porušeni objekti u gradu, koji su već dvadeset godina žive rane na našim srcima, u skorije vrijeme biti obnovljeni“, istakao je muftija Dedović. Poručio je da i u tom segmetnu očekuju nastavak saradnje sa Republikom Turskom. 

Realizaciju projekta, shodno nadležnostima Islamske zajednice, nadgledat će predstavnici Medžlisa u Mostaru. „Smatramo veoma bitnim potpisivanje ovog ugovora, zato što će sredstva od kirije biti usmjerena na kulturno-obrazovne sadržaje Medžlisa IZ Mostar, posebno za potrebe učenika Karađoz-begove medrese“, istakao je predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac. Direktor Yunus Emre Enstitüsü Turskog kulturnog centra Mostar g. Yunus Dilber naglasio je da će zahvaljujući razumijevanju i podršci Islamske zajednice ovaj Institut biti u prilici stanovnicima Mostara ponuditi bolje kulturne sadržaje. 

Potpisivanju ugovora u uredu mostarskog muftije prisustvovali su još generalni konzul Republike Turske u Mostaru, Tolga Bermek, ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske, Hasan Atlı, ataše za trgovinu pri Ambasadi Republıke Turske u našoj zemlji, Sedat Yıldız i direktor Yunus Emre Enstitüsü - Turski kulturni centar Sarajevo, Mehmet Akif Yaman.

http://www.muftijstvo-mostarsko.ba

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner