Tue01182022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz muftijstva mostarskog Muftija Dedović o manifestaciji "Dani mevluda i zikra"

Muftija Dedović o manifestaciji "Dani mevluda i zikra"

Mostarski muftija Salem ef. Dedović danas je u svom uredu održao još jedan u nizu sastanaka posvećenih organizaciji manifestacije „Dani mevluda i zikra“ na kojem je razgovarao sa predstavnicima i rukovodiocima sektora društvenih djelatnosti iz gradske i kantonalne administracije.

Učesnici sastanka usaglasili su se da ovom događaju treba prići s puno više respekta i ozbiljnosti kako bi svi planirani programi postigli svoj primarni i željeni cilj. Tokom sastanka istaknuta je potreba uključivanja organizacija i pojedinaca koji djeluju na lokalnom nivou kako bi se stvorili preduslovi za uključivanje respektabilnih vjerskih, kulturnih, naučnih institucija s nivoa Federacije i države Bosne i Hercegovine.

Manifestacija „Dani mevluda i zikra“ je, nakon Ajvatovice, najmasovnija i najznačajnija vjersko kulturna manifestacija muslimana Bosne i Hercegovine i stoga se s pravom smatra od ogromnog i posebnog značaja za cijelu društvenu zajednicu. „Ni jedna druga islamska manifestacija na području Hercegovine nema ovu masovnost i interese vjerničke populacije iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine i u inostranstvu. Smatramo da ova manifestacija po svom kontinuitetu, naravi, dometima i obimu to zaslužuje. Tražićemo podršku od različitih struktura bh društva s ciljem da manifestacija bude unapređena i trajno osigurana. I prije i poslije centralnog događaja, tradicionalnog mevluda i zikra na vrelu Bune, manifestacija će imat niz kvalitetnih programskih sadržaja. Cilj nam je da njenu važnost dignemo na nivo od posebnog državnog značaja i da kao takva bude prepoznata u našoj javnosti“, kazao nam je mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Muftija je naglasio kako centralni program Mevluda i zikra nužno trebaju pratiti i programi koji će afirmirati bosansku kulturu, muslimansku baštinu, te islamsku naučnu misao s posebnim akcentom na istraživački rad.

Manifestacija Mevluda i zikra jedna je od najstarijih organizovanih oblika okupljanja kod Bošnjaka u cjelokupnoj historiji s ciljem postizanja Božijeg zadovoljstva, izgradnje dobrih međuljudskih odnosa i razmjene pozitivnih civilizacijskih iskustava.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner