Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Mevlud u Čuhovićima

Mevlud u Čuhovićima

U nedjelju, 28. jula 2019. godine (25. zu-l-ka'de 1440.h.g.) u okviru manifestacije "Dani tradicionalnih mevluda 2019." u Čuhovićima je s početkom u 11:30 sati održan tradicionalni mevludski program. Na početku mevludskog programa okupljene vjernike je poselamio i doborodošlicu zaželio imam ovog džemata Džemail ef. Delić. Okupljenim vjernicima tokom programa obratio se i glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Refik ef. Delić koji je, između ostalog, čestitao svima koji su učestvovali i pomogli akciju betoniranja dijela puta prema Čuhovićima, ističiću  kako složan džemat sa iskrenom namjerom može uraditi i ono što se naizgled čini nemogućim. Izrazio je nadu da će, s Božijom pomoći, u skorije vrijeme uz trud i zalaganje kompletan put biti betoniran.  

Prigodnim vazu-nasihatom vjernicima se obratio i Numan ef. Ćosić koji je podsjetio vjernike na važnost imana- vjerovanja i činjenja dobrih dijela. Podsjetio je vjernike na vrijednost pomaganja i udjeljivanja i vođenja računa o onome što pripremamo za ahiret. Podsjetio je, između ostalog, vjernike na primjer iz života Poslanika, a.s., kad se jednom vratio kući i upitao ženu h. Ajšu što je sa zaklanom ovcom, a kad ona reče: "Sve smo po­dijelili, osim plećke", — Pejgamber, a.s., je odgovori: "Ne, sve nam je ostalo, osim plećke."

Mevlud su učili imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic: Salih ef. Nefer, Džemail ef. Delić, Numan ef. Ćosić, Ćamil ef. Pindžo, Senahid ef. Zukan, Enes ef. Alić, Mumin ef. Vrače, Amir ef. Cernica.

Naredni program u okviru manifestacije "Dani tradicionalnih mevluda 2019." je 3. avgusta kada će, ako Bog da, biti proučen mevlud u Parsovićima. Početak programa je također u 11:30 sati.