Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Tribina: OVISNOST O KOCKANJU I KLAĐENJU, pošast savremenog doba

Tribina: OVISNOST O KOCKANJU I KLAĐENJU, pošast savremenog doba

U četvrtak 25. 07. 2019. godine, u okviru manifestacije "DANI TRADICIONALNIH MEVLUDA 2019." u galeriji Medžlisa IZ-e Konjic održana je  TRIBINA na temu:

OVISNOST O KOCKANJU I KLAĐENJU, pošast savremenog doba

O temi su govorili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić i mr.sci Elharun Selimović, klinički psiholog.

Refik ef. Delić se u svom izlaganju prvo osvrnuo na Kur'anske ajete i hadise koji tretiraju ovu pojavu te pojasnio islamske stavove po pitanju ovisnosti a posebno igara na sreću, kocke, gatanja i slično. Potom je iznio podatke o broju kladionica u gradu Konjicu te milionskim iznosima novca koji naši sugrađani uplaćuju u kladionice i koji na taj način "odlaze" iz našeg grada.

Mr. Elharun Selimović je, između ostalog, pojasnio kako je kratak put od igre na sreću kao razonode i zabave do ovisnosti o istoj. Podvukao je važnost učešća društvene zajednice u suzbijanju pojava ovisnosti navodeći da se prem anjima ne smijemo odnositi na način "ja ne učestvujem i nije me briga" jer mnoge ovisnosti ugrožavaju ne smao život ovisnika nego i naše živote. Pijan vozač nije priejtnja samo sebi nego i svim učesnicima u saobraćaju, isto tako i ovisnosti druge vrste  ne čine štetu smao pojedincima nego čitavoj zajendici. On se pored igara na (Ne)sreću osvrnuo i na nove vidove ovisnosti pogotovo mladih u virtualnom svijetu, ovisnosti o kojima još ne znamo dovoljno a čiji efekti za nekoliko godina mogu biti pogubni po naše društvo ukoliko se na vrijeme ne informišemo, upoznamo sa njihovim opasnostima i adekvatno ne dogovorimo na njihove izazove.

Nakon izlaganja uslijedila su pitanja prisutnih koji su ovakva izlaganja ocijenili potrebnim, korisnim i izrazili mišljenje da ih treba biti češće.