Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Vijesti iz našeg Medžlisa Muhamed Selimović na XXI Finalnom takmičenju polaznika mektebske nastave osvojio prvo mjesto u kategoriji kiraet stariji uzrast

Muhamed Selimović na XXI Finalnom takmičenju polaznika mektebske nastave osvojio prvo mjesto u kategoriji kiraet stariji uzrast

Dvadeset i prvo finalno mektebsko takmičenje na nivou Rijaseta održano je 06. maja 2018. godine, u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta - Odjel za mektebsku nastavu i mlade u prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

U skladu sa propozicijama takmičenja u četiri kategorije;Ttest općeg znanja mlađi uzrast, Test općeg znanja stariji uzrast, Kiraet mlađi uzrast i Kiraet stariji uzrast učešće su uzeli predstavnici osam muftijstava, s ukupno 32 takmičara. Dvadeset prvo takmičenje po redu okupilo je pobjednike takmičenja na nivou muftijstava koji su pokazali zavidan nivo, kako teorijskog znanja, tako i sposobnosti učenja kur'anskog teksta. Takmičenje u četiri kategorije (kiraet - mlađi uzrast, kiraet - stariji uzrast, opće znanje - mlađi uzrast i opće znanje - stariji uzrast) trajalo je do podne-namaza, koji je zajednički obavljen u mesdžidu Fakulteta islamskih nauka.

Nakon toga su objavljeni rezultati takmičenja:

Kiraet - mlađi uzrast:

1. Esma Zulić, Muftijstvo sarajevsko, muallim: Sejjid ef. Strika
2. Lejla Baturić, Muftijstvo tuzlansko, muallim: Hajrudin ef. Baturić
3. Davud Glamočak, Muftijstvo travničko, muallim: Hasan ef. Glamočak

Kiraet - stariji uzrast:

1. Muhamed Selimović, Muftijstvo mostarsko, muallima: Ruvejda Nezir
1. Muhamed Čirak, Muftijstvo tuzlansko, muallim: hfz. Edin ef. Peštalić
(navedeni takmičari dijele prvo mjesto zbog jednakog broja osvojenih bodova)
3. Mustafa Sinanović, Muftijstvo zeničko, muallim: hfz. mr. Nermin ef. Ibrahimović

Opće znanje - mlađi uzrast:

1. Nahla Smajić, Muftijstvo sarajevsko, muallim: Namir ef. Mehmedagić
2. Harun Begić, Muftijstvo bihaćko, muallim: Muhamed ef. Begić
3. Hava Lepir, Muftijstvo travničko, mualim: Ahmed ef. Šehić

Opće znanje - stariji uzrast:

1. Mirnesa Pobrić, Muftijstvo tuzlansko, muallim: Salih ef. Jusić
2. Merzuk Lepir, Muftijstvo travničko, muallim: Ahmed ef. Šehić
3. Emina Bašić, Muftijstvo zeničko, muallim: Dževad ef. Hasanbašić

Ekipni rezultati:

1. Muftijstvo tuzlansko
2. Muftijstvo travničko
3. Muftijstvo sarajevsko

U svečanom dijelu manifestacije nakon učenja odlomka iz Kur'ana, predstavljanja takmičara i upoznavanja sa programom takmičenja, te nekoliko ilahija i kasida koje je proučio hor Gazi Husrev-begove medrese, obratio se direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je poslije selama i iskazane dobrodošlice prisutnima poslao slijedeću poruku.

- Koristim priliku da vam se zahvalim na dolasku i učešću na ovogodišnjem finalnom mektebskom takmičenju polaznika mektebske pouke koje se organizira na nivou Rijaseta. Znam da svi zaslužujete posebne čestitke jer ste već postigli uspjeh i pokazali zavidan nivo znanja na nivou džemata, medžlisa i muftijstava i tako se plasirali za takmičenje na nivou Rijaseta. Za nas u Islamskoj zajednici mekteb je primarni i polazni, osnovni i temeljni nivo vjerskog poučavanja. Mektebsko poučavanje odražava kontinuirani rad, napor, brigu i odgovornost da se mladim dušama usadi vjera u jednog Boga, tewhid, te približe i pojasne praktične metode življenja islama. Stoga, mekteb predstavlja skup naučnih i odgojno praktičnih metoda rada sa mladima. U tom procesu polaznici mektebske pouke su u fokusu, ali važnu ulogu imaju roditelji, imami, džematski odbori i šira društvena zajednica. Briga za vjeru i odgovornost za istu najbolje se oslikava kroz odnos i poučavanje mladih naraštaja.

Islamska zajednica sa našim imamima, novim Nastavnim planom i programom te inovativnim pristupom u saradnji sa roditeljima pokušava svaki put iznova odgovoriti zahtjevima vremena i potrebama novih generacija.

Još jednom dobro nam došli i ugodno se osjećajte u šeher Sarajevu, a na današnje takmičenje treba gledati kao na smotru naše mladosti i njegovanih duša - kazao je direktor Uprave za vjerske poslove.

Takmičenje se odvijalo istovremeno u udvojenim prostorijama u kategorijama kiraet i test općeg znanja, a takmičare su pratile i ocjenjivale stručne komisije, Komisija za kiraet i Komisija za test općeg znanja.

U završnom dijelu manifestacije nakon saopštavanja rezultata i proglašenja pobjednika, prisutnima se obratio Savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi R.Turske g-din Hasan Atli i uputio čestitke kako svim učesnicima takmičenja tako i pobjednicima.  

Drugi dio programa održan je u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je upriličen “Mevludski program polaznika mektebske nastave“, u okviru kojeg su dodijeljene diplome i uručene nagrade najboljim polaznicima mekteba i najuspješnijim muallimima/ma kroz takmičenje. U programu su učestvovali polaznici mekteba iz džemata Dub- Medžlis IZ Travnik i hor Mektebski bulbuli Medžlis IZ Sarajevo, a kao gosti su prisustvovali polaznici mekteba iz Bosanskog Broda.

Na kraju programa prisutnima se obratio i direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović, čestitao učenicima, roditeljima i muallimima, te najavio određene inovacije u organizaciji mektebskog takmičenja. Završno ašere proučio je pobjednik u kategoriji kiraet stariji uzrast, a dovu prvi imam Gazi Husrev-begove džamije i direktor gazi Husrev-begove medrese hafiz mr. Mensur-ef. Malkić.

Takmičenje su organizacijski podržali Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, Gazi Husrev-begova medresa, Gazi Husrev-begov vakuf i Ured za vjerska pitanja ambasade R.Turske u Sarajevu koji je uzeo učešće u dodjeli nagrada za pobjednike. Naprijed pomenutim Uprava za vjerske poslove Rijaseta izražava zahvalnost na doprinosu organizaciji takmičenja.