Mon12062021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi PREVODI KUR'ANA O objavi sure EI-Kevser

O objavi sure EI-Kevser

Ibn Abbas, r.a., rekao je: "Ova se sura odnosi na Asa ibn Vaila, i to onda kada je ulazeći u mesdžid razgovarao s Allahovim Poslanikom, s.a.v.s. Sreli su se kod ulaza Benu Sehm i tu su razgovarali dok su ih kurejšijski velikani, sjedeći u mesdžidu, promatrali. Kad je As ušao, upitaše ga: 'S kim si to razgovarao?' A on im odgovori: 'Ma s onim jalovim', misleći na Poslanika, s.a.v.s., kome je prije toga umro sin Abdullah, koga je rodila Hatidža, r.a. Povodom ovog slučaja Allah, dž.š., objavio je ovu suru:'(Esbabu nwulil-Kur'an, 498.)

Jezid ibn Ruman rekao je: "As ibn Vail je, kada bi u njegovu prisu­stvu spomenuli Allahova Poslanika, s.a.v.s., govorio: 'Ostavite ga, to je jalov čovjek koji iza sebe neće ostaviti potomstva. Ako umre, niko ga više neće spominjati i tako ćete se odmoriti od njega: Povodom ovih riječi Allah, dž.š., objavio je ovu suru."(Bilježi ga Ibn Kesir (4/592-595)

Ata ibn Abbas prenosi: "As ibn Vail bi, kad bi sreo Poslanika, s.a.v.s., govorio: 'Ja te uistinu mrzim. Ti si jalov čovjek.' Nakon toga Uzvišeni je objavio: 'i smo ti, uistinu, mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji, onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostat"(Hadis je slab. Ibn Džerir u svom tefsim (30/212) tvrdi da ga prenosi El-Avfi od Ibn Abbasa, r.a.)