Sat10162021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi PREVODI KUR'ANA Povodi objave sura EI-Felek i En-Nas

Povodi objave sura EI-Felek i En-Nas

Komentatori Kur'ana kažu: "Jedan mladi jevrej služio je Allahova Poslanika, s.a.v.s. Ovom mladiću dodoše neki jevreji koji ostadoše kod njega sve dok on ne uze Poslanikove, s.a.v.s., dlake iz kose i nekoliko zubaca iz Poslanikova, s.a.v.s., češlja i dade ih tim jevrejima. Oni su to iskoristili da bi Allahovu Poslaniku, s.a.v.s., podmetnuli sihir. Tu je smutnju na sebe preuzeo Lebid ibn el-Easam el-Jehudi, koji je napravljeni sihir sakrio u bunar Benu Zurejka, poznat po imenu Zervan.

Poslanik, s.a.v.s., nakon toga se razbolio, kosa mu se prorijedila. Hodao je tako, ne znajući šta ga je snašlo sve dok jednog dana, dok je spavao, ne dodoše dva meleka. Jedan mu sjede kod glave, a drugi kod nogu, pa onaj što mu sjede kod glave reče: 'Šta mu je?' A onaj što mu je sjeo kod nogu reče: 'Podmetnut mu je sihir.' ' šta je to sihir?', upita onaj kod glave. 'Sibir je čarolija', odgovori onaj drugi. ' ko mu je podmetnuo sihir?', ponovo upita onaj kod glave. 'Sihir mu je podmetnuo', onaj će kod nogu, 'Lebid ibn el-Easam el-Jehudi.' ' kako mu je podmetnuo sibir?', upita onaj kod glave. 'Pomoću češlja i dlaka s češlja', odgovori onaj kod nogu. ' gdje gaje sakrio?', upita onaj kod glave. 'Sakrio ga je u koru palmina izdanka ispod kamena u bunaru Zervan', reče onaj kod nogu. Poslanik, s.a.v.s., dođe sebi i pozva Aišu, r.a., te je upita: 'Zar nisi osjetila da me je Uzvišeni obavijestio o mojoj bolesti?' Potomposla Aliju, Zubejra i Amara ibn Jasira, koji isprazniše bunar, zatim podigoše kamen i izvadiše list u kome nađoše dlake i zupce njegova češlja. Na tome još nađoše neparan broj čvorova probodenih iglom. Tada je Uzvišeni Allah objavio ove dvije sure. Kad god bi bio proči­tan jedan ajet, odvezao bi se jedan čvor, a Poslanik, s.a.v.s., osjećao bi olakšanje po svakom odvezanom čvoru, sve dok se nije odvezalo svih jedanaest.

Na kraju skoči kao da je bio svezan, a Džibril mu stade učiti: 'U ime Allaha čistim te od svake stvari koja te muči i od zavidnika i oka urokljiva, Allah te izliječio.' Poslaniku, s.a.v.s., tada rekoše: 'Pa da ubijemo pokvarenjaka', a Poslanik, s.a.v.s., reče im: "Što se mene tiče, ja sam se izliječio i ne volim ljudima nanositi zlo.' To je jedan u nizu primjera blagosti Allahova Poslanika, s.a.v.s.

Od Aiše, r.a, prenosi se daje rekla: ''Allahovu Poslaniku, s.a.v.s., bio je podmetnut sihir pa mu se pričinjavalo da je nešto uradio, a nije to uradio, sve dok jednom nije došao kod mene i dugo molio Uzvišenog Allaha, a onda mije rekao: 'Zar ne osjetiš, Aiša, da mije Allah dao odgovor na moje pitanje?' 'A šta je to, Allahov Poslaniče?' Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Došla su mi dva meleka', i onda je ispričao cijelu priču,'"(Ovaj je hadis vjerodostojan. Bilježe ga Buhari (5766) i Muslim (44/2189).)