Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Tekstovi vezani za Konjic RAHMETLI SALKO EF. ĆESIR

RAHMETLI SALKO EF. ĆESIR

28. avgusta 2014. godine, prestalo je da kuca plemenito srce rahmetli Salke ef. Ćesira, penzionisanog imama, hatiba i muallima džemata Glavatičevo.

Rođen 25. januara 1947. godine, u Glavatičevu - naselje Razići kod Konjica. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 26. juna 1968. godine. Rješenjem Starješinstva IVZ-e u SR BiH Sarajevo 01. marta. 1970. godine, postavljen je za imama, hatiba i muallima džemata Glavatičevo, Odbor IVZ-e Konjic, te ostao u pomenutom džematu do 30. aprila 2011. godine., kada odlazi u zasluženu penziju.

U toku imamskih dužnosti u džematu Glavatičevo, bio je član Odbora IZ-e Konjic.

Rahmetlli Salko ef. Ćesir, bio je vrijedni imam, cijeli svoj život posvetio je islamu, Islamskoj zajednici, te pomagao u organizaciji i izgradnji infrastrukture na području Medžlisa IZ-e Konjic, poseban doprinos dao je prilikom ponovne izgradnje džamije u Glavatičevu poslije završetka rata, pošto je u toku rata džamija u Glavatičevu potpuno srušena kao i svi drugi vakufski objekti u ovom džematu.

Nakon rata Salko ef. Ćesir, odmah sa prvim izbjeglicama se vratio u svoj džemat i u koordinaciji sa Medžlisom IZ-e Konjic a uz pomoć Rijaseta IZ-e u BiH i Muftijstva Mostarskog obezbjeđen je donator za izgradnju džamiju u Glavatičevu i ista je obnovljena. Ostale Vakufske objekte: Vakufski stan, Mesdžide u naseljima Kašici i Grušča, mekteb uz džamiju, abdeshanu, gasulhanu, ogradu oko harema džamije Salko ef. Ćesir zajedno sa svojim džematlij ama j e obnovio.

Cijelo vrijeme vjerske službe bio je u lijepim odnosima sa svojim džematlij ama, jer je volio šalu, te su ga džematlije kao takvog uvažavale i prepoznavale, a svu svoju energiju i entuzijazam koji je posjedovao, nastojao je uložiti, kako bi poboljšao položaj muslimana na ovom prostoru.

Aktivan je bio član Udruženja Ilmijje.

Dženaza Salke ef. Ćesira bila je u petak 29. avgusta. 2014. godine, iza indije-namaza kod džamije u Glavatičevu, a ukopan je na haremu kod džamije u Glavatičevu uz prisustvo velikog broja džematlija iz Glavatičeva, Konjica i kolega imama iz Mostara, Sarajeva i drugih mjesta. Dženazu namaz po oporuci rahmetli Salke predvodio je Nazif ef. Kurtović imam džemata Bjelimići i dugogodišnji prijetelj Salke-efendije. Džematlijama se pred dženazu obratio i muftija mostarski Salem ef. Dedović koji je ukratko podsjetio na dunjalučki život i zalaganje Salke ef, a o njegovom radu u medžlisu IZ-e Konjic govorio je v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic, Redžo ef. Muhibić, koji je napomenuo daje Salko ef. Ćesir u džematu Glavatičevo od svog postavljanja za imama, hatiba i muallima pa sve do penzije dijeleći s njim i lijepe i manje lijepe trenutke a među njima one najteže, ratne, kada je zakratko, usljed agresorskog ulaska u Glavatičevo morao napustiti džemat u koji se vratio čim su ratna dešavanja stala zajedno sa svojim džematlijama.

Za sve stoje uradio za dobrobit islama i muslimana na ovim prostorima, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da ga nagradi dostojnim mjestom u džennetu. Rahmetullahi alejhi rahmeten vasiaten.

Redžo Muhibić