Thu09242020

Last updateThu, 17 Sep 2020 8am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI GENOCID U ISTOČNOJ BOSNI – dr. Edina Bećirević (pdf)

GENOCID U ISTOČNOJ BOSNI – dr. Edina Bećirević (pdf)

Tekst “Genocid u istočnoj Bosni 1992-1993. god“ predstavlja četvrto poglavlje iz knjige “NA DRINI GENOCID, ISTRAŽIVANJE ORGANIZIRANOG ZLOČINA U ISTOČNOJ BOSNI”, Edina Bećirević, Buybook, Sarajevo, 2009. Knjiga predstavlja adaptiranu doktorsku disertaciju pod naslovom
„Genocid u istočnoj Bosni 1992-1993. god.: srpski politički, vojni i socijalni
projekat“, koja je 24. 3. 2008. god. odbranjena na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Istraživački rad na ovoj temi podrazumijevao je traganje za odgovorima na pitanja o uzrocima i motivima genocida općenito. I dok je, u tom smislu, sa naučne strane mnogo sigurnije, ali i „politički korektnije“ istraživati „prostor među ljudima“, na ovim stranicama su rezultati rizičnijeg istraživačkog poduhvata, koji osim „prostora među ljudima“, istražuje i pokretačku snagu za genocid koja se nalazi i u ljudima samima…

Autorica

U radu koji se, uz izuzetnu širinu pristupa, bavi iznimno teškom temom, dr. Edina Bećirević postigla je rijetku sintezu pažljivog naučnog pristupa i ličnog suosjećanja. Ona veoma ubjedljivo dokazuje da je nad Bošnjacima u istočnoj Bosni tokom 1992. i 1993. počinjen genocid, suprotstavljajući se onima koji tvrde da se samo masovna ubistva u julu 1995. u Srebrenici i oko nje mogu tako karakterizirati.

Autorica nudi komparativnu analizu drugih slučajeva genocida, uključujući holokaust, balkanske ratove, Ruandu (1994.), Kambodžu (1970-ih) i Darfur (Sudan), identificirajući ključne elemente genocida koji su bazirani na naučnim studijama ovog fenomena u nekoliko različitih disciplina. Aplicirajući ove kriterije na situaciju u istočnoj Bosni ranih 1990-ih, ona pokazuje da su srpske paravojne snage, policija, JNA i lokalni operativci SDS-a, djelovali zajedno, vrlo učinkovito, u izvršenju genocida protiv Bošnjaka.

Ona priča bolnu, strašnu priču o tome kako su Bošnjaci Zvornika, Vlasenice, Bratunca, Rogatice, Foče, Višegrada i Srebrenice protjerani iz svojih domova i ubijeni, mučeni, zarobljeni, silovani, izgladnjivani ili odstranjeni sa teritorije koju su naseljavali. Iako su se smrt i patnja Bošnjaka u svakoj općini razlikovali u nijansama i u organizacijama koje su ih izvršavale, dr. Bećirević pokazuje kako su počinioci djelovali zajedno u realizaciji dugogodišnjih namjera i izvršili pažljivo izrađen plan u koji su ugrađeni svi klasični elementi onoga što su naučnici identificirali u drugim slučajevima genocida.
Ovaj rad je proizvod vrlo detaljnog istraživanja; autorica svaki brutalni zločin pažljivo i detaljno dokumentira, citirajući širok spektar izvora. Uradila je više od četrdeset razgovora sa preživjelima koristeći standardni format intervjua. Korišteni su dokumenti arhivirani u Institutu za istraživanje ratnih zločiina i zločinu protiv čovječnosti u Sarajevu, zatim presude i svjedočenja sa ICTY i Suda Bosne i Hercegovine, te značajan broj drugih objavljenih izvora. Sjećanja žrtava i preživjelih autorica konsultira sa postojećim dokumentima i iznosi užasnu priču sistematskog genocida sa ljudske tačke gledišta, ali uz naučno potkrijepljene činjenice. Ovu bi knjigu trebali pročitati svi oni koji se pitaju kako to da se tisuće običnih ljudskih bića mogu preobraziti u počinioce genocida protiv njihovih bivših susjeda i prijatelja.

Prof. dr. Robert Donia
University of Michigan

Kompletan tekst možete downloadovati ovdje. (pdf, 1 MB)