Mon12062021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Mihret ef. Žiko I NASTOJTE DA ZASLUŽITE OPROST GOSPODARA SVOGA

I NASTOJTE DA ZASLUŽITE OPROST GOSPODARA SVOGA

Hvala i zahvala pripada Uzvišenom i Milostivom Allahu, koji nas daruje neizmjernim blagodatima, koji nas je stvorio da bi Mu bili predani, da bi se na Njega oslanjali i samo Njemu robovali, a neka je salavat i selam na Njegovog miljenika, s.a.w.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike Pravog puta do Dana obračuna.

Braćo u dini Islamu, 

„I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje.“ (Ali Imran, 133)

Neka je hvala Allahu, dž.š., koji nam je omogućio da dočekamo, proživimo i ispratimo mubarek mjesece u kojima su vrata Njegove milosti širom otvorena. U Redžebu smo dočekali dvije mubarek noći, Lejletur-regaib i Lejletul-miradž, posebno ibadet čineći i moleći da nam se smiluje. U Ša'banu smo dočekali noć Lejletul-berat, noć Allahove odluke u kojoj On, dž.š., određuje insansku sudbinu, nafaku i čas preseljenja. Za nju je Poslanik, a.s., kazao:

„Zaista je Uzvišeni Allah  posebno milostiv u noći polovine Ša'bana i oprašta svima osim dvojici: onome koji čini širk i onome koji nosi zlobu u svom srcu.“

Ova noć Allahove odredbe je postrek da u periodu koji slijedi, do noći Kadra, noći odluke svake, dovom promijenimo svoju sudbinu, da nas Allah sačuva iskušenja koja nas mogu u zabludu odvesti, da nam poveća nafaku i u njoj bereket, a dova jedino može izmijeniti insansku sudbinu i dobro je došla posebno u ovim mubarek danima u kojima se nalazimo.

Sve ove mubarek noći prethode Ramazanu, mjesecu Allahove sveopće milosti i plemenitosti, i ne bez razloga, one su tu da nas stimulišu i mobilišu u pokornosti Allahu, dž.š., i dobročinstvu prema Njegovim stvorenjima. S tim razlogom smo dobrim djelima, posebno postom u mjesecu Ša'banu odali počast našem musafiru.

 

Mubarek dani su izvrsna prilika da  vjernici osmisle svoje riječi i djela, da se prisjete koliko je namaza i Ramazana prošlo u besposlici pa da se zabrinu. Doista je namaz stub vjere, stub koji sadržava sve ostale, i tevhid i post i zekat i hadždž. Namazom svjedočimo Allahovu jednoću, Njemu se klanjamo, u namazu postimo i namazom dajemo zekat na vrijeme koje nam je Uzvišeni podario, okrećući se prema Kabi, Bejtullahu.

Svedimo sami sa sobom račun prije nego bude sveden i izvagajmo svoja djela prije nego budu izvagana i zatvorimo šejtanu kapije na koje pristupa našem srcu, kapiju ljutnje i strasti, kapiju pohlepe i zavisti, kapiju škrtosti i oholosti.

Budimo od onih koji će biti počašćeni mjesecom Ramazanom a ne od onih kojima će on biti propast jer Poslanik, a.s., kaže: „ Propao je i ponižen onaj koji kada se u njegovom društvu spomene moje ime, ne donese salavat na mene. Propao je i ponižen onaj kome u toku Ramazana ne budu oprošteni grijesi i propao je i ponižen onaj kod koga njegovi roditelji dožive starost, a ne uvedu ga u Džennet.“

„O ljudi, vaše duše su ovisne o vašim djelima, oslobodite ih traženjem oprosta od grijeha. Vaša leđa su natovarena teškim teretom, ublažite tu težinu što dužom sedždom. Znajte da se Allah kune Svojim veličinom da neće mučiti one koji klanjaju i sedždu čine i da ih neće plašiti džehennemskom vatrom kada svi ljudi dođu pred Gospodara svjetova.“

Ramazan je mjesec mnogobrojnih blagodati, to je mjesec posta, mjesec oprosta, mjesec milosti i oslobađanja od vatre,

„U mjesecu ramazanu je počelo objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanje dobra od zla...“ (El Bekare, 185), to je mjesec u kojem su objavljeni suhufi objave Ibrahimu, a.s., i Tevrat Musa, a.s., i Indžil Isa, a.s.

To je mjesec u kojem se sunnet vrednuje kao farz, a farz mnogostruko više, svako djelo se nagrađuje od deset do sedam stotina  puta osim posta za kojeg Uzvišeni Allah kaže:“ Post je moj i Ja za njega posebno nagrađujem.“

Poslanik Muhammed, s.a.w.s., kaže: „ Ko Ramazanske noći provede u ibadetu: klanjajući (teravih namaz i druge nafile), vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni učinjeni grijesi.“

Doista,

„Oni koji Allahovu Knjigu čitaju i molitvu obvaljaju i od onoga čime ih mi opskrbljujemo udjeljuju, i tajno i javno, mogu da se nadaju nagradi koja neće nestati, da ih On prema onome što su radili nagradi i još im iz obilja svoga da, jer On mnogo prašta i blagodaran je.“  (Fatir, 29-30)

Zdravlje i život u Ramazanu su Allahova milost zbog toga što je to idealna prilika da se insan uzdigne u duhovne sfere iz ovodunjalučkog blata u koje su mnogu zapali i zbog toga se readujmo njegovom dolasku.

„I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje.“ (Ali Imran, 133)

Gospodaru naš, očisti naša srca i zbliži ih, smiluj nam se i oprosti nam.

Nevizdraci   03.06.16.