Mon01172022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Adis ef. Hebibović Hutba: I NE RECI IM NI UH!

Hutba: I NE RECI IM NI UH!

El-hamdu lillahi Rabbil-’alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala resulina Muhammed ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu i čestite ashabe.

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov rob i Njegov poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet/ahiret noseći šehadet u svojim srcima i potvrđujući ga svojim djelima, amin ja Rabbe-l-‘alemin!

Ko je roditelj? Pitanje koje je postavljeno grupi magistranata na jednom univerzitetu. Većina magistranata dali su uobičajene odgovore, osim jednog. Samo jedan odgovor na postavljeno pitanje – šta je i ko je roditelj – zadivio je profesora i izazvao suze u njegovim očima. Student je svojim odgovorom na ovo pitanje ostavio sve bez teksta.

Evo njegovog odogovora. ”Roditelj – u ranom djetinjstvu obučeš njegove cipele i osjetiš koliko su njegove cipele velike, a koliko su tvoja stopala mala. Staviš njegove naočale na svoje oči i osjetiš posebnu veličinu i gordost. Obučeš njegov kaput i osjetiš strahopoštovanje i dostojanstvo. Naumpadne ti neka bezvezna stvar i tražiš od njega da ti je donese ili kupi i on to učini sa najvećom radošću i pobrine se da ti to donese bez traženja zahvalnosti. Vrati se kući s posla i sa osmijehom te privije uz svoje grudi, a ti ne znaš kako je proveo dan i koliko je poteškoća i problema imao u tom danu…. Danas, kada si odrastao, ne oblačiš njegove cipele, jer su stare i ne sviđaju ti se. Prezireš njegovu staru odjeću i stare stvari jer nisu po tvom ukusu. Svaki njegov govor upućen tebi doživljavaš kao ukor, a njegova pitanja o tvom stanju i životu doživljavaš kao miješanje u tvoje poslove, pa ti to smeta. Njegovo kretanje po kući stvara ti nelagodu, a od njegovog govora osjećaš gađenje. Kada zakasniš on se zabrine za tebe, pa te kritikuje kad se vratiš, a ti zbog toga osjećaš tjeskobu i poželiš da nije s tobom kako bi ti imao više slobode. Podižeš svoj glas prema njemu i nanosiš mu bol svojim odgovorima, a on šuti, ne iz straha, već iz ljubavi i spremnosti da ti toleriše i oprosti svaku pogrešku. Ti si do jučer zamuckivao u govoru i griješio u izgovoru slova, a on je tvoje greške sa osmijehom i radošću prihvatao. A ti se danas uzrujaš i osjećaš nelagodu zbog njegovih mnogobrojnih pitanja nakon što su mu, zbog starosti, oslabili i sluh i vid. Tvoj roditelj ti nikada nije poželio smrt, ni kad si bio mali, ni kad si porastao, a ti se nadaš njegovoj što skorijoj smrti, jer je postao smetnja tebi i onima oko tebe. Tvoj roditelj se brinuo o tebi kad si bio mali, i kad si porastao, i dok si se školovao, brinuo se o tebi u teškoći i lahkoći, u svakom stanju, pa uzvrati mu dobročinstvom barem u njegovoj starosti i bolesti.

Uzvišeni Allah je kazao:

وَقَضَى رَبُّكَ أَلاَّ تَعْبُدُواْ إِلاَّ إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلاَهُمَا فَلاَ تَقُل لَّهُمَآ أُفٍّ وَلاَ تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلاً كَرِيمًا

“Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!” – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.”

وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا

“Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: “Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!” (El-Isra 23-24)

Na nama je da budemo roditeljima uvijek poslušni, naravno, samo u halal stvarima.

Koliko islam pridaje važnost našem odnosu spram roditelja i obavezi našeg zahvaljivanja njima na svemu što su nam učinili, najbolje ilustrira hadis 'Abdullaha b. 'Amra, r.a, u kojem Allahov Poslanik, s.a.v.s, napominje: “Allahovo zadovoljstvo je u zadovoljstvu roditelja, a Allahova srdžba je u srdžbi roditelja!”

Jedan od uvjeta za ulazak u Džennet je dobročinstvo prema roditeljima. Poslanik islama, s.a.v.s, u brojnim predanjima nagovijestio je da će ulazak u Džennet biti usko vezan za naše poštivanje, respekt i dobročinstvo spram roditelja. Tako u prednju kojeg prenosi Ebu-d-Derda', r.a, kaže se da je čuo Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da je rekao: “Roditelj je srednja vrata Dženneta, pa ako hoćeš pusti ih, a ako hoćeš sačuvaj ih!” Ebu Umame, r.a, prenosi da je neki čovjek upitao Vjerovjesnika, s.a.v.s: “Allahov Poslaniče, kakva je obaveza djeteta prema roditeljima?”, na što je on odgovorio: “Oni su ti i Džennet i Džehennem!” Sami biramo gdje ćemo, ili u Džennet ili u Džehennem!

Uzvišeni Bože pomozi nam da srednja vrata Dženneta otvorenim držimo, a ne de se džehennemskom vatrom pržimo! Amin!

Adis ef. Hebibović