Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Adis ef. Hebibović Pouke Poslanikove, a.s., predramazanske hutbe

Pouke Poslanikove, a.s., predramazanske hutbe

El-hamdu lillahi Rabbil-’alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala resulina Muhammed ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, čestite ashabe i sve istinske sljedbenike njegovog sunneta do Sudnjeg dana!

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet, na ahiret, noseći šehadet u svojim srcima i potvrđujući ga djelima, amin ja Rabbe-l-‘alemin!

Naučili smo da je prvi izvor vjere Kur’an, a nakon njega da je to Sunnet Muhammed, a.s. Zato danas kada se nalazimo na samom kraju mjeseca Ša’bana, a kada već polahko koračamo ka mjesecu Ramazanu najbolji savjet jeste onaj kojeg je Muhammed, s.a.v.s., kazao na ispraćaju mjeseca Ša’bana.

Zabilježeno je da je Allahov Poslanik na posljednjoj džumi u mjesecu ša'banu, poslije zahvale Allahu, održao sljedeću hutbu: "O ljudi, došao vam je mjesec Ramazan sa berićetom, rahmetom i magfiretom, mjesec koji je najberićetniji od svih mjeseci, čiji su dani važniji od svih drugih dana, čije su noći značajnije od svih drugih noći, čiji su časovi bolji od svih drugih časova. To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo gdje ste određeni za one kojima će On počasti ukazati. Vaše disanje u ovome mjesecu je tesbih, a spavanje ibadet. Vaš posao koji obavljate u ovom mjesecu bit će primljen kod Allaha, a dova uslišana. Tražite od svoga Gospodara, iskrenim nijjetom i čistim srcem da vas pomogne u postu koji vam je propisao i u učenju (čitanju) Knjige koju vam je objavio.

Nesrećan je samo onaj kome je u ovom mjesecu uskraćen Allahov oprost. Sjetite se dok ste gladni i žedni, gladi i žeđi Sudnjeg dana. Dijelite onima koji su siromašni i napušteni. Poštujte starije i imajte milosti prema mlađima. Održavajte rodbinske veze. Oborite poglede od onoga što vjerniku nije dopušteno gledati i što je vjerniku zabranjeno slušati. Smilujte se prema siročadima drugih i Allah će se smilovati prema vašim. Tražite od svoga Gospodara da vam oprosti grijehe. Dignite svoje ruke Allahu sa dovom poslije svakog namaza. To je najbolje vrijeme za dovu u kome Allah obasipa svoje robove milošću i prima dovu koja mu bude upućena. O ljudi, vaše duše su ovisne o vašim djelima. Oslobodite ih traženjem oprosta od grijeha. Vaša leđa su natovarena teškim teretom. Ublažite tu težinu što dužom sedždom. Znajte da se Allah kune Svojom veličinom da neće mučiti one koji klanjaju i sedždu čine i da ih neće uplašiti džehennemskom vatrom...”

Predramazanska hutba koju je Poslanik, a.s., održao je aktualna uvijek. Savjeti Muhammed, a.s., se odnose i na nas. Pokušat ćemo izdvojiti te savjete i približiti ih, jer su ti savjeti upućeni i nama, ovdje i danas.

Na koji način treba vjernik provesti mjesec Ramazan otkriva nam Vjerovjesnik, s.a.v.s.

  • Vrijednost svakog trenutka u mjesecu Ramazanu je ogromna. Bilo da se radi o danu ili noći ili bilo kojem času ramazanskom, on posebnu vrijednost ima i vrijedniji je od drugih dana, noći ili časova vanramazanskih. Prvi savjet je jasan:

ISKORISTI SVAKI DAH,

SA TOBOM ĆE BIT’ ZADOVOLJAN ALLAH!

  • Svaki halal posao učinjen u Ramazanu bit će posebno vrednovan i kabul kod Allaha Dragog, čak nam se i obično disanje ubraja u veličanje Uzvišenog Allaha, a spavanje u ibadet. Drugi savjet glasi:

DJELA SAMO DOBRA RADI,

U KNJIGU DOBRA SEBE UGRADI!

  • Ramazan je mjesec dove, to je šehr kad nas Allah Sebi zove. Dova postača se ne odbija. Ona biva uslišana. Treći savjet kaže:

ALLAH NAS SEBI ZOVE,

ČINIMO MU STALNO DOVE!

  • Mjesec u kome je obajvljen Kur’an jeste Ramazan. Zato učimo Kur’an, iščitajimo prevod njegovih ajeta. Četvrti savjet ističe:

SA KUR’ANOM TI SE STALNO DRUŽI,

PA ĆE ALLAH PRAVI PUT DA PRUŽI!

  • Održajimo rodbinske veze, poštujmo starije, smilujmo se mlađima, poručuje nam Muhammed, s.a.v.s. Peti savjet poručuje:

KO RODBINSKE VEZE PAZI,

PRAVIM PUTEM TAJ GAZI;

POŠTUJ STARO SMILUJ SE MLADU

PA ĆEŠ BIT U DŽENNETSKOM HLADU!

  • U ovoj predramazanskoj hutbi voljeni Resulullah, a.s., kaže da nam je obaveza pomoći siromahe, a siročad obradovati, te da naše oči i uši trebamo čuvati od harama. Šesti savjet jeste:

NEKA TVOJE NOGE PRAVOM STAZOM KROČE,

TI OBRADUJ SIROČE,

TI POMOZI BRATE SIROMAHU,

NA BLAGODATIMA ZAHVALI SE ALLAHU;

NE GLEDAJ I NE SLUŠAJ ZLA NI GRAMA

ČUVAJ SEBE OD HARAMA!

Na kraju upućujem dovu Dragom Allahu da nas počasti da što više činimo hairli djela, da nam osnaži našu vjeru te da nam podari zdravlja da što lakše ispostimo Ramazan, amin! 

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!