Sat01292022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Adis ef. Hebibović ZAHVALA JE DJELO

ZAHVALA JE DJELO

El-hamdu lillahi Rabbil-’alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala resulina Muhammed ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, čestite ashabe i sve istinske sljedbenike njegovog sunneta do Sudnjeg dana!

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet, na ahiret, noseći šehadet u svojim srcima i potvrđujući ga djelima, amin ja Rabbe-l-‘alemin!

Danas ćemo, ako Bog da, govoriti o važnosti zahvale Uzvišenom Allahu.

Kada god nešto kupimo mobitel, ili neki kućanski aparat i tome slično, nude nam garanciju nekada na godinu, nekada na dvije... Međutim, i ta godina, ili dvije godine će proći. Vrijeme garancije će isteći. Šta onda, s pravom se pitamo?! Musliman je osoba koja čvrsto vjeruje u Kur’an bez truni sumnje. Sve što nađemo u Kur’anu to je Istina! U 14. suri, suri Ibrahim, u prvom dijelu 7. ajeta stoji:

مْكُنَّدَزِيأَلَشَكَرْتُمْ لَئِن “Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zasigurno, još više dati.”

Pa draga braćo, ima li bolje garancije od one koju nudi Uzvišeni Gospodar?

Nema, svi znamo! To je najbolja garancija. Ta garancija nije vremenski ograničena. Naše je samo da Uzvišenom Allahu budemo zahvalni. Dokle god Mu zahvalni budemo On će nam iz Svog obilja još više davati!

A kako biti zahvalan Allahu? Je li dovoljno samo kazati: elhamdulillah/hvala Allahu?! Jako je bitno da i ove riječi elhamdulillah/hvala Allahu budu naša svakodnevnica. Međutim, istinski se zahvaljuje djelom. Allahu Dragom zahvalu činimo tako što svoj namaz redovno i na vrijeme obavljamo. Post mjeseca Ramazana je vid zahvale Uzvišenom Allahu. Ako ti Bog da imetak, ili bogatsvo, zahvali Mu se tako što ćeš zekat dati i Hadždž obaviti. Kolji kurban pa ćeš se u zahvalne robove ubrojati. Čini halal a čuvaj se harama i to je zahvala Allahu, dž.š. Pomozi svog brata, obiđi bolesnog, posjeti komšiju, čuvaj rodbinske veze... Sve je to zahvala Allahu Dragom.

A ako Njemu budemo zahvalni On, Uzvišeni, će nam zasigurno još više dati, još smo pod garancijom. Međutim, ukoliko nezahvalni budemo naša garancija će isteći! Nećemo imati pravo koristiti se garancijom ako ne budemno izvršavali naredbe Uzvišenog Allaha. Pravo na garanciju ne polažemo ako preko granice dozvoljenog/halala pređemo, ako u haram zakoračimo. U drugom dijelu 7. ajeta sure Ibrahim stoji: لَشَدِيدٌ عَذَابِي إِنَّ كَفَرْتُمْ وَلَئِن

“Budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti.”

Uzvišeni Allah nam nudi Svoju garanciju, da će nam dati više, ako zahvalni budemo. A ako nezahvalnost iskažemo ne samo da nema garncije za još više, već imamo drugu garanciju: nezahvalnost sa sobom nosi kaznu strogu.

Pogledajmo u ovom ajetu, riječ nezahvalnost je od harfova كفر. Od istih harfova je riječ „kafir“ nezahvanik, nevjernik.

Uzvišeni Allah nam nudi formulu za uspjeh: zahvalnost (dobro djelo, izvršavanje naredbi, čuvanje od harama) = garancija.

Dragi brate, prava zahvala je djelom. Musliman mora biti od akcije, dobre akcije, jer bez dobre akcije nema prave reakcije.

Molim Dragog Allaha da nas pomogne na Putu dobra, da nas počasti da činimo što više djela kojima ćemo se ubrojati u zahvalne i da nas uvede u obećani Džennet, amin ja Rabbe-l-'alemin!

ADIS EF. HEBIBOVIĆ

GLAVATIČEVO, 03. FEBRUAR 2017.G.