Mon01172022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Adis ef. Hebibović Hutba: Vjeru mora pratiti dobro djelo

Hutba: Vjeru mora pratiti dobro djelo

El-hamdu lillahi Rabbil-’alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala resulina Muhammed ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu i čestite ashabe.

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet noseći šehadet u svojim srcima I potvrđujući ga djelima.

Pošto danas i sutra, ako Bog da, imamo dvije dženaze u našem džematu to me navelo da danas sebi postavimo jedno pitanje. Danas želim da se zapitamo u šta nam život prolazi?

Poslanik, s.a.v.s., je u hadisu rekao: „Neće se pomjeriti rob na Sudnjem danu sa svog mjesta dok ne bude upitan za četvero: za život u šta ga je  potrošio, za mladost kako je proveo, za imetak kako ga je stekao i na koji način ga je trošio i za znanje da li je po njemu radio.“

  وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ۗ

“Svako živo biće će smrt okusiti! i samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plaće vaše” (Ali Imran, 185).

Drago braćo. Svi znamo da vrijeme teče, da život prolazi i da nam smrt svakim časom sve bliže dolazi. Proteklo vrijeme ne možemo nadoknaditi, niti vratiti. Čak vrijeme ne možemo ni zaustaviti. Pošto niko od nas ne zna kada će mu smrtni čas doći, za taj čas se valja spremiti. Uzvišeni Allah kaže: „Vjernici će šta žele postići!“ Naravno. Svaki vjernik želi da postigne nagradu najveću, da u Džennet uđe. No, ko je vjernik? Odgovor i na ovo pitanje u Kur'anu nalzimo. Kada pogledamo u Plemenitoj Knjizi Uzišeni Allah kada govori o vjerovanju, gotovo uvijek uz vjerovanje spominje činjenje dobrih djela. Dakle, vjeru mora pratiti dobro djelo.

Analizirajmo sebe! Da li ikako, i u kojoj mjeri činimo dobra djela? Svakim danom vidimo da smrt nekom od naše rodbine, prijatelja, poznanika ili komšija dolazi. Ko zna, možda sutra zakuca i na naša vrata. Zato se za nju pripremajmo. Svaki posao se dobro završi ako se na vrijeme i kvalitetno pripremi.

Kvalitetna priprema jeste vjera na prvom mjestu, a odma nakon nje činjenje dobrih djela u ime Allaha Uzvišenog. Znajte da je musliman, da je vjernik čovjek od akcije. Mora stalno da radi dobra djela, da se angažuje za bolje. Pored vjernika ne može proći nikakva hairli akcija a da joj se ne odazove i da ne bude među prvima koji učestvuju u njoj. Put kad se gradi, ili neki hajr radi, vjernik prvi ustaje i prvi se odaziva na tu akciju. Ako brate pored tebe prolaze prilike a ti im se ne odazivaš preispitaj se i svoje stanje. Znaj da propušteno ne možeš  nadoknaditi niti vratiti.

Dragi Bože molimo te da nam pomogneš da svakim danom bivamo sve bolji vjernici i da što više činimo dobra djela, amin!

I na kraju:

Na Sudnjem danu pred Boga ćeš stati,

I dževab ćeš morat dati!

Ako hoćeš u Džennet doći

Pravim putem moraš poći.

Pravim putem hodi smjelo

Čini brate dobro djelo.

Vjera je tvoja snaga

S njom ćeš preći preko džennetskog praga.