Wed12082021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Adis ef. Hebibović Mevlud – proljeće naše duše

Mevlud – proljeće naše duše

El-hamdu lillahi Rabbil-’alemin. Ves-salatu ves-selamu ‘ala resulina Muhammed ve ‘ala alihi ve sahbihi edžme’in. Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, čestite ashabe i sve sljedbenike din-i islama od Adem, a.s., do Sudnjeg Dana.

Svjedočim da je samo Allah Bog, Jedan Jedini i da je Muhammed, s.a.v.s., Njegov poslanik i molim Dragog Boga da preselimo na onaj svijet, na Ahiret noseći šehadet u svojim srcima i potvrđujući ga djelima.

Danas ćemo ako Bog da govoriti o mevludu/rođenju Muhammeda, s.a.v.s., našeg najboljeg učitelja. Nalazimo se u mjesecu Poslanikova, a.s., rođenja, u mjesecu Rebiu-l-evvelu. Danas je 7. njegov dan, a u srijedu ako Bog da njegov 12. dan. Taj 12. Rebiu-l-evvel obilježavamo kao dan mevluda, tj. rođenja Muhammed, a.s. Sjećati se Poslanika, a.s., donositi salavate na njega, slušati Kur’an, učiti o njegovom životu je zaista lijepo i, svakako, preporučeno. Međutim, važno je da se pitamo stalno i iznova jesam li ja njegov istinski sljuedbenik?!

Rebiu-l-evvel ukoliko prevedemo sa arapskog jezika dolazimo do značenja “prvo proljeće.” Znamo da je proljeće vrijeme buđenja prirode nakon zimske uspavanosti. Često se pitam koja je simbolika obilježavati mevlud, sjećati se rođenja Poslanikova, a.s. Razmišljajući o ovome došao sam do jednog zaključka. Svake godine ima mjesec rebiu-l-evvel. Dakle, svake godine ima mjesec proljeća, mjesec buđenja, mjesec rođenja. To je idealna prilika da sebe podsjetimo kako I mi uvijek moramo imati novo buđenje. Svaka firma, svaki uspješan čovjek na kraju godine svodi račune, gleda na kojem polju je uspio, procjenjuje kako da ostvari naredak u narednoj godini, u čemu je eventualno pogriješio. To uspješni ljudi čine kako bi bili što bolji. I vjernik je uspješan čovjek. Treba da se stalno trudi da napreduje. Omer, r.a., je govorio: “teško onome ko ne preispita sebe prije nego li dođe na Konačni ispit, na Sudnji dan.” Naša obaveza je uvijek ići naprijed i truditi se da budemo stalno bolji. Evo nam prilike da se preispitamo, da pogledamo gdje smo zakazali, šta možemo bolje činiti, šta trebamo nastaviti činiti. Svako od nas treba da ima svoje proljeće, svoje buđenje. Uzvišeni Allah kaže: “Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sebe.” Ovo nam je jasna poruka šta trebamo raditi ukoliko želimo da njam bude bolje. Narodna poslovica, svima dobro poznata kaže da prvo pometemo pred svojim vratima pa onda da gledamo šta je pred tuđim. Zanimljivo je da u prethodno citiranom ajetu Uzvišeni Allah govori da On neće promijeniti naše stanje dok se mi sami ne promijenimo. Uzvišeni kaže “hatta jugajjiru ma bi enfusihim.” On nam neće promijeniti stanje na bolje dok mi ne promijenimo naše duše, dok mi ne doživimo vlastito proljeće, dok se ne probudimo.

Muhammed, s.a.v.s., kaže da je on poslan kako bi usavršio moral kod ljudi. Proljeće naše duše treba biti ustrajnost na putu usavršavanja našeg morala. Moramo se upisati i učiti u školi Poslanikovoj! Ovo je njegova škola: dolazi mu čovjek i pita ga kada će Sudnji dan, a Resulullah mu kaže: "A šta si ti pripremio za Sudnji dan?" Kakva lekcija! Kao da mu kaže: nemoj se zamarati sa onim čime te Allah nije zadužio, imaš preča posla, pripremaj sebe.
Pusti bolan ti pitanja od kojih nemaš fajde već samo rasprave. Pusti bolan druge ljude i njihove mahane, zamaraj se svojim. Ostavi se dangube i radi šta korisno.

Uzvišeni Allah kaže nam kada mi damo sve od sebe, kada mi učinimo ono što je do nas poboljšanje će doći.

Znamo da ako ne pripremimo voće ili povrće u proljeće na jesen plodova neće biti. Voće okopavamo, okrečimo, gnojimo, zaljevamo i na jesen plodovi su obilni, slatki i ugodni. Ukoliko ne doživimo vlastito proljeće naša jesen će biti bez ukusnih plodova, njih će možda I biti, s tim što će biti sitni, suhi i bez sladeža.

Uzvišeni Bože molimo Te da nam otvoriš put do proljeća naše duše kako bi slatke, ukusne i obilne plodove u Džennetu brali, amin!

Ais ef. Hebibović

džemat Glavatičevo

18.12.2015.g.