Mon10252021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe MUHAMMED, A.S. – MILOST SVIM SVJETOVIMA

Hutbe

MUHAMMED, A.S. – MILOST SVIM SVJETOVIMA

Plemeniti Kur'an pečat je svih prethodnih Objava. Kur'an je posljednja nadopuna svih prethodnih Kitaba i Suhufa. U Njemu se sadržane sve Objave. Kur'an je Objava za cjelokupno čovječanstvo. S Muhammedom, a.s., kojem se objavljuje Časni Kur'an, čovječanstvo ulazi u zrelo doba. Muhammed, a.s., upotpunjuje ljude, usavršava vrline i moral kod ljudi. Stoga je on milost svim svjetovima!

Po uzoru na Muhammeda a.s. svi muslimani nastoje biti u stalnom progresu. Životna putanja muslimana jeste popravljanje, napredak ili progres. Svaku slabost i grešku, koje su činile preTodne generacije, sljedbenici Muhammeda, a.s., nastoje otkloniti. U tom duhu i odgajaju se buduće generacije, da budu bolje. Stoga je izreka, daBogda bio bolji od oca, koja se u našem narodu kazuje djeci, u duhu poruka i postupaka Posljednjeg Allahovog vjerovjesnika. Stoga Muhammed a.s. kaže u jednom hadisu: “Primjer moga Ummeta je poput rodne kiše, ne zna se da li mu je bolji početak ili kraj.”

Navest ćemo još jednu predaju koja potvrđuje ovu tezu. Dok se vraćao sa Uhuda, Poslanik, s.a.v.s, poče plakati. Asha-bi ga upitaše: “Allahov poslaniče, zbog čega plačes”? Poslanik, s.a.v.s, reče: “Uželio sam se svoje braće!” Ashabi upitaše: “Allahov poslaniče, zar mi nismo tvoja braća?”. Poslanik, s.a.v.s., odgovori: “Ne, vi ste moji ashabi. Moja braća su oni koji će doći nakon mene, koji me neće vidjeti, ali će u mene vjerovati!”


Ako ne iskoristiš Dunjaluk kajat ćeš se cijelu vječnost

Sljedbenici Muhammeda, a.s., su oni koji žive svoje vrijeme i koračaju naprijed, a ne nazad. Sljedbenici Muhammeda, a.s., su u stalnom su napretku. Također, važna dimenzija i osobina našeg Pejgambera, a.s., pored progresa, jeste produktivnost.

Prenosi se da je Muhammed, s.a.v.s., rekao: “Jak vjernik bolji je i draži je Allahu od slabog.” Ovaj hadis prevodimo i da je Alla-hu dž.š., draži obrazovan vjernik od neobrazovanog, bogati od siromašnog, jači fzički od onog slabijeg, itd. A svi su hajru, jer su vjernici. Poruka iz ovog hadisa je jasna. Put svakog vjernika je težnja ka snazi, znanju, uspjehu, bogatstvu. Islam nas poziva da budemo obrazovani, bogati, snažni, uspješni. Također, ovaj hadis našeg Pejgambera, a.s. možemo prevesti i razumjeti na ovaj način: produktivan vjernik bolji je i draži dragom Bogu od neproduktivnog.

Muhammed, a.s., nas savjetuje da zemlju obrađujemo. Posebno je bodrio i hvalio one koji obrađuju zemlju. Jednom je zapazio žuljeve na ruci Sa'd ibni Muaza, pa kada ga je za to upitao, ovaj mu reče: “To su tragovi motike, kopam i hranim svoju djecu.” Na to mu Muhammed, a.s., uze ruku i reče: “Ovu ruku vatra neće pržiti!”

Muhammed, a.s., nas uči da iza sebe ostavljamo trag. Savjetuje nas da hajrate i vakuf iza sebe ostavljamo, kao trajnu sadaku. Muhammed, a.s., nas savjetuje da što više djece imamo. “Ženite se i množite se, ja ću se vama ponositi u odnosu na druge narode na Sudnjem danu”, riječi su našeg Pejgambera, a.s.

Ako želimo da budemo istinski sljedbenici Posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda, a.s., onda budimo zrno koje se sije! Od zrna koje se melje također ima koristi, međutim, Allah više voli ono zrno koje se sije, iz kojeg nikne sedam klasova, u svakom klasu stotinu zrna, kako se to u časnom Kur'anu ističe. Ako želimo da budemo sljedbenici Muhammeda, a.s., onda budimo najbolje cvijeće. Najbolje i najljepše cvijeće je ono cvijeće koje dariva med.

Znajmo i ovo: Pejgamber, a.s., nam savjetuje da sadimo sadnice (voćke), pa čak i u vremenu nastupanja Sudnjeg dana. I za kraj da se sjetimo jedne lijepe predaje u kojoj se kaže: Ako ne iskoristiš četiri stvari kajat ćeš se: ako preskočiš doručak kajat ćeš se cijeli dan, ako ne posiješ u proljeće kajat ćeš se cijele godine, ako ne vodiš računa o izboru bračnog druga kajat ćeš se cijeli život, ako ne iskoristiš Dunjaluk kajat ćeš se cijelu vječnost.


Sljedbenici Muhammeda, a.s., sa sobom nose širinu, a ne tjeskobu

Sljedbenici Muhammeda, a.s., nisu prazni, beskorisni i be-zidejni ljudi. Sljedbenici Muhammeda, a.s., nude rješenja a ne probleme. Na njima se vidi progres, koji se simbol posljednjeg Pejgambera Muhammeda, a.s. Sljedbenici Muhammeda, a.s., sa sobom donose zdravu i neophodnu energiju. Oni pokreću važne procese i ne provode vrijeme u besposlicama i dangubljenju.

Sljedbenici Muhammeda, a.s., svojom produktivnošću razbijaju sve mržnje, ljutnje, skrtlete i hatrove. Na taj način oslobađaju se ljudi i narodi. Sljedbenici Muhammeda, a.s., sa sobom nose širinu, a ne tjeskobu.

Molim dragog Boga da današnje muslimane i cijelo čovječanstvo obasja sunce našeg Pejgambera Muhammeda, a.s. Oblaci mogu zakloniti a nikada ne mogu ugasiti toplo i sjajno sunce. Ono će nas grijati i osvjetljavati. To je sunnetullah, koji nitko ne može promijeniti.

Molim Dragog Boga da nam podari čvrstu vjeru u čistim srcima, bistru pamet u hladnim glavama i visoku svijest o svijetu i vremenu u kojem živimo. To bi bilo dovoljno da opstanemo u ovom vremenu prepunom mržnje, otuđenja i faraonske politike.

(hatib: Abdulgafar ef. Velić, 30.01.2015.)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner