Thu01202022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Gradski džemati Prkanjska dzamija

Džamija u Prkanju, danas je poznata kao Prkanjska džamija,  u nekim spisima nalazimo da ju je podigao izvjesni Hadži – Zulfikar, ali, Dr. Jusuf Mulić pak tvrdi u svojoj knjizi „Konjic i njegova okolina u vrijeme osmanske vladavine“ da je ovu džamiju sagradio Sulejmanbeg, pa je po njemu naziva Sulejmanbegova džamija.

Po dr. Muliću Prkanjsku džamiju sagradio ju je Sulejman-beg (kasnije paša) prije 1585. godine, ali je džamija trajno zadržala naziv Prkanjska po naselju Prkanj (tur. Oprkanj) u kojemu se nalazi.(Riječ oprkanj je turski način izgovaranja i pisanja slavenske riječi prhanj (daska), koja se u govornom jeziku odomaćila i kao prkanj, a upotrebljavala se za označavanje naselja sagradjenih od dasaka (drveta). Mahala pod istim nazivom bila je i na sarajevskoj Baščaršiji.)

Uz džamije su bili mektebi za mušku i žensku djecu.

Prkanjska džamija je prvotno bila pokrivena pločom da bi nakon ponovnog vraćanja islamskoj zajednici krov radi trošnosti bio izmjenjen i umjesto ploča pokriven ciglom. I ova džamija je kao i mnoge u gradu Konjicu, oštećena u agresiji, a oštećenja su otklonjena po završetku agresije. Potrebno je napomenuti da je ova džamija gotovo dvadeset i pet godina nakon  rata bila zatvorena i služila kao magacin. Uz džamiju je 1998. godine urađena i mala abdesthana. 

 

Džemat Prkanjske džamije čini naselje Prkanj.

Imam u ovoj džamiji je Numan ef. Ćosić, a prije njega dužnost imama obavljao je Redžo ef. Muhibić.

 

Numan ef. Ćosić

 

Podatke o džamiji i aktivnostima u ovom džematu donosimo u tabeli ispod.

Display # 
Title Author Hits
Prkanjska (Sulejmanbegova) džamija Written by Esad Bajić 5587

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner