Wed07152020

Last updateSun, 12 Jul 2020 12pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Podorašac Mevlud u Podorašcu

Mevlud u Podorašcu

24.01.2013.g. (12.rebiu-l-evvela 1434.h.g.)  nakon akšam namaza u džamiji u Podorašcu proučen je mevlud-i-šerif.

Mevlud su izveli polaznici mekteba u Podorašcu zajedno sa svojim muallimom Enes ef. Alićem.

Okupljenim džematlijama kratko se obratio Esad Bajić ističući važnost i ljepotu činjenice da svake godine u Podorašcu, mevlud uče najmlađi, polaznici mekteba, što treba da je čast njihovim roditeljima i njihovom muallimu. Kroz nekoliko riječi podsjetio je džematlije na važnost jedinstva muslimana, jedinstva džemaata, čestitao džematlijama Podorašca na visokim rezultatima kada je u pitanja prikupljanje članarine i drugih aktivnosti vezanih za rad Medžlisa IZ-e Konjic i naveo to kao pokazatelj ispravnog razmišljanja i shvatanja sunneta i jedan od vidova pravilnog shvatanja i iskazivanja ljubavi prema Poslaniku islama i njegovom a.s., sunentu napravivši time svojevrstan uvod u obraćanje muftije mostarskog Seid ef. Smajkića, koji je u svom 20-minutnom obraćanju podsjetio vjernike na najbitnije smjernice ljubavi prema Poslaniku, načinima njenog iskazivanja te potrebi ispravnog slijeđenja sunneta i provođenja Poslanikovih preporuka u praksu u svakodnevnom životu kroz brižljivo tumačenje kur'anskih ajeta  koji govore o ovoj temi i Poslanikovih, a.s.,hadisa.

 

Kompletno predavanja muftije  mostarskog Seid ef. Smajkića u Podorašcu,slušaoci emisije "Svijetli putevi islama" moći će čuti slijedećeg četvrtka u okviru ove emisije.

Učenju mevluda prisustvovao je veliki broj džematlija te kolege imami: Numan ef. Ćosić, Amir ef. Cernica, Salih ef. Jusufović i Azem ef. Čomor.