Thu01202022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Lisičići

U džematski odbor Lisičići, pored naselja Lisičići spadaju Kralupi, Memidžani i Hondići.

Imam u Lisičićima je Ćamil ef. Pindžo.

Među objektima koji su akumulacijom Jablaničkog jezera potopljeni nalazila se i džamija u Lisičićima. Od kamena te stare džamije sagrađena je nova džamija na obali Jablaničkog jezera, na području novog sela Lisičići. Za staru džamiju se ne zna tačno kad je napravljena, pretpostavlja se da je to bilo 1820. godine. Zabilježeno je da je na jednom od njenih stubova na arapskom bilo napisano: Ćamil Ali Borić, što može ukazivati na vakifa ove džamije. Ova džamija imala je kamenu munaru. 
Nova džamija je sagrađena 1963. godine. Zemljište za nju uvakufio je Ramo Lihić. A neizostavno treba spomenut, po svjedočenju mještana, Sarajlić Avdu koji je bio jedan od organizatora gradnje i hizmećar ove džamije do kraja svog života.
Imami u ovom džematu bili su: Mulamehmed ef. Mujić, Hamid ef. Lepara, Muharem ef. Mehić, Avdo ef. Lepara, Salko ef. Lepara, Salko ef. Borić, Fazlo ef. Halilović, Agan ef. Memić, Salih ef. Halilović, Omer ef. Kozić, Mesud ef. Ćosić i sadašnji imam Ćamil ef. Pindžo. 
U sastav ovog džemata ulaze još Memidžani, Hondići, Bjelovčina, Cerići i već spomenuti Kralupi.


U Lisičićima je po popisu iz 1991. godine bio 231 Bošnjak, u Kralupima 216, a u Hondićima 16. Danas na ovom području živi oko 632 Bošnjaka.


Prezimena koja susrećemo u ovim naseljima su: Ahmetović, Avdić, Baraković, Bašić, Bisić, Boloban, Borić, Duraković, Dželilović (brojno), Gego, Halilović (brojno), Hejub, Herić, Hrnjić, Kevrić, Kovačević, Kozić, Lapo, Lepara (brojno), Lihić, Malanović, Mašić, Mehić (brojno), Memidžan (brojno), Muhibić, Mujkić, Murtić, Parcan, Pindžo, Pozder, Pripo, Redžo, Salihović, Sinanović, Spoma, Sultić, Šabanović, Šehović, Šljivo, Špago, Vrtić, Zukić...

U naselju Kralupi koje pripada džematu Lisišići je 2007. godine izgrađen prostran mesdžid. Od tada traju radovi na izgradnji i opremanju ovog mesdžida. Nakon uređenja unutrašnjosti i postavljanja fasade na objekat 21.11.2016. godine proučena je dova na temeljima munare čija gradnja je počela isti dan. 

U subotu, 22.aprila 2017. godine nakon akšam namaza u džamiji u Kralupima održan je mevlud u povodu završetka gradnje munare uz ovu džamiju. (Opširnije)

Džamija u Kralupima

U tabeli ispod donosimo sve viejsit vezane za ovaj džemat.

Display # 
Title Author Hits
Lisičići Written by Esad Bajić 4597
Kralupi Written by Esad Bajić 4259

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT