Sun10172021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Kruščica Kruščica

Kruščica

kruscica
kruscica 22
dzamija  Kruscica Habibije

Kruščica se nalazi na sjevernoj periferiji konjičke općine, oko sahat hoda južno od romantičnih padina Blazina. Priča kaže da je ovo mjesto veoma staro i da je prvi ovdje doselio Habib Erđugli, starenik porodice Habibija. Kad je sultan Mehmed II Fatih 1463. godine zauzeo Bosnu s njim je tada iz Anadolije došlo više paša, vezira i drugih visokih dostojanstvenika. S ovima je došao i jedan paša iz Erđuglije, imenom Habib Erđugli, kojem sultan podijeli visoke posjede u Kruščici i okolini i dade mu berat na njih. Kaže se dalje da je Habib sa sobom poveo i svog ličnog terziju koji se, također, ovdje naselio i čiji su potomci prozvani Terzićima.

U Kruščici se nalaze dvije džamije. Habibijina džamija (slika iznad) je smještena u naselju Habibije, a sagrađena je, kako vidimo iz natpisa na njoj, 1888.g. (1306 h.g.). Po sjećanju starijih ljudi postojala oko 20-tak metara sjeverozapadno od ove jedna starija džamija koja je bila zadužbina Habibija. Dijelom je, kako sjećanje kaže, bila sagrađena od kamena donesenog sa srušene džamije u Crnom Vrhu. Pošto je bila dotrajala, srušio ju je Salih Habibija i od njenog materijala sagradio, uz pomoć mještana, niže nje novu džamiju s drvenom munarom.

Džematlije ove džamije su 1987. godine sagradile umjesto drvene novu kamenu munaru.

Godine 1965. sagrađena je u Kruščici u naselju Mustafići još jedna džamija uz koju je 1968. podignuta drvena munara okovana pocinčanim limom.
Džematlije su ovu munaru 2006. godine zamijenile betonskom munarom i kompletno rekonstruisale unutrašnjost džamije.
Uz ove podatke bilo bi interesantno spomenuti i još neke zanimljivosti koje nisu vezane za naslov ove knjige, ali će čitaocima biti svakako interesantne.

Za vrijeme turske uprave i sve do prolaska željeznice dolinom Neretve 1891. godine, kroz Kruščicu je prolazio put (džada) koji je išao od Sarajeva preko Ivan planine, Repovaca, Seonice i Solakove Kule u Prozor i dalje. Ovdje je za vrijeme turske uprave postojala Habibijina kula u kojoj su nekada stanovali stražari koji su čuvali tu džadu. Između Kruščice i Solakove Kule nalazio se han, na mjestu Hanovi, koji je bio vlasništvo livanjskih begova Atlagića. Kad je Mijat harambaša (Mihovil Tomić) polovinom XVII stoljeća sa svojom družinom ovuda hajdukovao, zapalio je ovaj han koji se tada nalazio u posjedu Habibija. Priča se da je kuća Abdullaha Habibije sagrađena od materijala koji je donesen od porušenog hana. U njoj je uzidana ploča na kojoj piše da je sagrađena 1781/82. (1196). Za Mijata harambašu se kaže da je logorovao na Blazinama iznad Kruščice. Kad je stanovnicima dosadilo Mijatovo nasilje, potuže se oni paši u Travniku. Paša se tada spremi i pođe s vojskom put Blazina. Prešavši Zec planinu i popevši se na gorje nedaleko od kojeg izvire Vrbas, zastao je s vojskom i tu se s njom posavjetovao (divan učinio). Zato je ovo gorje, koje je dugo nekoliko kilometara, prozvano Divanom. Paša je od Divana pošao prema Blazinama, na koje je pred mrak stigao, kod vrela čadore razapeo i tu s vojskom prenoćio. Zato je ovo vrelo prozvano Pašino vrelo ili Pašine vode, Pašinac. Rano ujutro pošao je paša prema Mijatovoj glavi, na kojoj ga je čekala utaborena harambašina vojska. Mijatovom glavom zove se jedan brežuljak koji je od Pašina vrela udaljen oko kilometar. Spram Mijatove glave nalazi se Balina kosa, koja je ovaj naziv dobila po tome što je Mijat harambaša za vrijeme borbe vikao pašinoj vojsci, koja je s Baline kose napadala: „Udri, balija, ne šali se!“ Između Mijatove glave i Baline kose nalazi se mjesto Popala, dobilo naziv po tome što su se tu vojske sudarile i izginule (popadale). Mijatova glava je najvjerovatnije dobila ime na osnovu toga što mu je tu i ostala.

Imamsku dužnost u ovoj džamiji vršili su: Habib hodža oko 1817. godine, šejh Sulejman Mustafić u drugoj polovini prošlog stoljeća, Ibrahim ef. Terzić, Sulejman ef. Mustafić, Mehmed ef. Kozić, Vehbi ef. Radmanić, Mustafa ef. Zlomužica, Mesud ef. Ćosić, Agan ef. Memić, Azem ef. Čomor te sadašnji imam Ahmed ef. Kovačević i dr.

Prema popisu iz 1991. godine Kruščica je imala 314 Bošnjaka. Danas ih ima oko 318 (što onih koji tu žive, što onih koji ove džemate doživljaju matičnim i tu izmiruju članarinu Islamskoj zajednici.)

U sastavu džemata Kruščica nalazi se i naselje Solakova Kula, koja je 1991. godine brojala 94 Bošnjaka.

Prezimena u Kruščici i Solakovoj Kuli danas su: Čolak, Čomor, Duro, Habibija, Hero, Košpo, Kovačević, Mezit, Mustafić, Mutapčija, Omerović, Smajić, Šačić Šoljić, Terzić, Zalup. U Kruščici su najbrojnije Habibije i Mustafići, a u Solakovoj Kuli Šoljići i Terzići.


 

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner