Thu01202022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Grabovci

Džamija u Grabovcima je sagrađena 1991. godine. Prvobitno je bio samo mesdžid koji je izgrađen nakon nacionalizacije starog mesdžida 1968. godine.  1991.godine podignuta je munara pored ovog mesdžida.

Ovom džematu gravitiraju naselja Herići i Koto, u kojima se također nalaze mesdžidi.

Kako vidimo iz osmanskih izvora, i prije gradnje nacionalizovanog mekteba u Grabovcima je postojao vjerski objekt, baš kao i u Herićima i Kotlu.

Od prezimena nalazimo: Agić, Duračić, Halebić, Herić, Memić, Muhibić, Pripo, Sivrija, Šišić, Šoro, Šoto, Vrtić...

grabovci1

OBNOVA DŽAMIJE 2016.G.

U Grabovcima su s jeseni 2016.g. počeli radovi na djelimičnoj rekonstrukciji džamije koja podrazumijeva zamjenu krova i kompletne drvenarije u džamiji uključujući pored vrata i prozora i kompletne mahfile i minber.,, podneradove, malterske i fasadersek radove u samoj džamiji te izgradnji abdesthane, gasulhane i haremskog zida oko džamije. Uvakufljenjem zemlje uz džamiju od strane džematlija Šabana, Hidajeta, Emira i Sade Memića omogućeno je proširenje džamijskog dvorišta u kojem će se , ako Bog da, nakon završetka radova na džamiji i abdesthani inicirati i izgradnja gasulhane.

Većinu sredstava za ove radove doniralo je udruženje  Bošnjaka "Vrije-Zemzem" iz Tešnja, dok će ostala sredstva, s Božijom pomoći, obezbjediti džematlije Grabovaca u saradnji sa Medžlisom IZ-e Konjic.

IZGLED DŽAMIJE NAKON OBNOVE

IZGLED DŽAMIJE PRIJE REKONSTRUKCIJE I OBNOVE U JESEN 2016.G.

grabovci2grabovci3

grabovci5

grabovci4

 

Vijesti vezane za prethodne radove na džamiji u Grabovcima
Display # 
Title Author Hits
Grabovci Written by Esad Bajić 4063