Thu01202022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Glavičine

 Foto: Glavičine- Polje Bijela

 

Džemat Glavičine obuhvata naselja Glavičine ili Polje Bijela, Bijela, Prevlje i Lupoglava.Džamije su izgrađene u Glavičinama i Bijeloj.

Glavičine ili Polje Bijela naseljeno je većim dijelom Bošnjacima iz Grušče, župskih sela i drugih mjesta općine Konjic. Džamija u Glavičinama je izgrađena 1988. godine. U ratu je bila dosta oštećena, ali su oštećenja nakon rata, otklonjena. Dodatni radovi na džamiji izvršeni su 2008, kad je izgrađena i abdesthana uz džamiju.

Imam u ovom džematu je Mumin ef. Vrače. Prije nije bilo zvanično postavljenog imama u ovom džematu a imamsku dužnost, uglavnom uz ramazan obavljali su Mesud ef. Džajić, Esad ef. Bajić i dr..

 

 

Malo je prezimena na području općine Konjic, a da neko od njenih nosilaca danas ne živi u Glavičinama, što vidimo iz popisa prezimena.

Prezimena na području Glavičina i Bijele: Arnaut, Bajić, Banda, Behrem, Biber, Bubalo, Bulić, Ćatić, Ćesir, Ćibo, Ćišo, Ćosić, Daut, Dedić, Delić, Džajić, Eminović, Faladžić, Fišić, Gakić, Granulo, Habibija, Hadžajlija, Halilović, Hamzić, Hebibović, Hejub, Hero, Inejetović, Jablić, Jahić, Jazvin, Jugović, Kalatak, Kašić, Košpo, Kraljučić, Krnjić, Landžo, Lavić, Macić (najbrojniji) Madžak, Maksumić, Masleša, Memić, Moro, Mrndžić, Mujić, Muslimić, Nezirević, Novalić, Pajić, Pirija, Podrum, Potur, Prevljak, Ramić, Rustić, Sadiković, Sakić, Smajić, Šahinović, Šljivo, Špago, Šunj, Tabak, Tinjak, Tucaković, Veljković, te jedna porodica Vrača i Žetica.

Džamija u Glavičinama

 

LINK: VIDEO O DŽAMIJI U GLAVIČINAMA I BIJELOJ MOŽETE POGLEDATI OVDJE

 

U okviru Džematskog odbora Glavičine nalazi se i naselje Bijela, u kojem je u septembru 2009. postavljen kamen temeljac za novu džamiju. Uz prisustvo velikog broja zvaničnika i džematlija, 27. juna 2010. svečano je otvorena novosagrađena džamija u Bijeloj.

Ova džamija ima dimenzije 7,50 x 10,25 m. Visina objekta je 9 m. Visina minareta je 19,9 m. Objekt se sastoji od prizemlja i galerije –mahfila s učionicom.

 

Džamija u Bijeloj

 

Imam u ovom džematu je Mumin ef. Vrače.

Podatke o džematu i aktivnostima vezanim za ovaj džemat donosimo u tabeli ispod.

Display # 
Title Author Hits
Fotografije džamije u Bijeloj Written by Esad Bajić 3912
Džemat Glavičine - opis Written by Esad Bajić 4422
Džamija u naselju Bijela Written by Esad Bajić 4295